PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16718/festival_komunitnej_hudby.html

Festival komunitnej hudby

Festival komunitnej hudby je unikátnym podujatím, ktoré sa uskutoční v septembri - prvýkrát v Prešove, v takejto podobe aj prvýkrát na Slovensku, prvýkrát bude v rámci podujatia prezentovaná hudba Prešova.

Predstavia sa profesionálne telesá, ale aj amatérske zoskupenia detí, seniorov, ľudí s ťažkým zdravotným postipnutím i z marginalizovaných skupín. Dnes o tom informovali, za organizátorov, Beáta Balogová a primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Asociácia vzdelávateľov v sociálnej práci na Slovensku so sídlom v Prešove (AVSP) organizuje v spolupráci s Inštitútom edukológie a sociálnej práce Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove a Mestom Prešov unikátne podujatie, ktorého cieľom je vytvoriť priestor na prezentáciu „hudby prešovskej komunity“. „Hudba v sebe nesie mnoho prívlastkov, no ak do nej človek dá srdce, chytí za srdce aj ostatných. Som preto rada, že v našom meste sa spojili srdcia prešovskej komunity a ponúknu výnimočný kultúrny program a v prípade potreby aj ruku sociálnej pomoci, “ uviedla k podujatiu prešovská primátorka Andrea Turčanová, ktorá nad dvojdňovou akciou prevzala svoju záštitu. "Verím, že pred sebou máme výnimočné podujatie a že sa z neho stane nová prešovská tradícia, " dodala primátorka. Keďže podujatie má sociálny kontext, počas festivalu budú prezentované aj sociálne služby poskytovateľov v Prešove. Podujatie sa uskutoční v EkoParku Holá Hora, vstup na oba dni je zdarma.

„Hlavnou myšlienkou podujatia je prezentácia amatérskych umelcov, umelkýň a amatérskych hudobných zoskupení, s voľným vstupom pre verejnosť. Vystúpenia sú plánované v spolupráci s organizáciami bez nároku na honorár, keďže našim zámerom je prezentovať činnosť a potenciál prešovských umelcov a umelkýň a vytvoriť priestor pre kultúrne popoludnie s pridanou sociálnou hodnotou, “ vysvetlila predsedníčka AVSP Beáta Balogová. Podľa jej slov v dvojdňovom programe vystúpia hostia ako Súkromné konzervatórium Dezidera Kardoša, FS Torysa, Vocals, a ďalší.

Ako ďalej dodala predsedníčka asociácie, počas festivalu, konkrétne dňa 22. septembra 2017 je zámerom organizátorov v týchto priestoroch obohatiť kultúrne komunitné vystúpenia aj o Jesenný sociálny trh, na ktorom by sa verejnosti prezentovali činnosť a práca mimovládnych organizácii, rôznych občianskych združení či neziskových organizácií pôsobiacich v oblasti sociálnej práce. Jesenný sociálny trh navyše vytvorí priestor prezentovať sociálne služby v Prešove a verejnosti priblíži možnosti ich využitia v rôznych životných a sociálnych situáciách obyvateľov mesta.

Počas dvoch dní sú naplánované aj sprievodné podujatia pre rodiny s deťmi, ukážky dopravnej výchovy príslušníkov Mestskej polície v Prešove, bohatý program a vystúpení, pracovných a vedeckých workshopov, ktoré budú navyše „otvorené“ aj verejnosti a tak priblížia metódy sociálnej práce ako napr. muzikoterapia, biblioterapia, tréning sociálnych zručností a pod.

Podujatie sa uskutoční v dňoch 21. – 22. septembra v priestoroch EkoParku Holá Hora na Botanickej ulici v Prešove, jeho vedeckou garantkou je prof. PhDr. Beáta Balogová, PhD. , záštitu nad podujatím prevzala primátorka Prešova Ing. Andrea Turčanová. Festival je organizovaný vďaka finančnej podpore mesta Prešov. Partnermi podujatia sú Katedra hudby Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, ABC - Centrum voľného času Prešov.

 
5.9.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1943 krát