PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16735/pod_vplyvom_alkoholu_sada_za_volant_kazdy_desiaty_vodic.html

Pod vplyvom alkoholu sadá za volant každý desiaty vodič

Zvýšenie povedomia o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov je už niekoľko rokov septembrovou témou európskych a slovenských pivovarníkov.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom SR a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR organizujú Deň zodpovednosti na slovenských cestách, ktorého cieľom je apelovať na vodičov, aby nekonzumovali alkohol pred jazdou. Zvlášť chcú upozorniť na to, že práve počas predĺžených víkendov a sviatkov sa stane viac dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu.

Takmer každá desiata dopravná nehoda na Slovensku je spôsobená vodičmi, ktorí sú pod vplyvom alkoholu. „V období posledných rokov štatistiky ukazujú mierny pokles dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu, “ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a dodáva: „Veríme, že k tomuto poklesu prispievajú aj preventívne aktivity ako je dnešný Deň zodpovednosti, keď pripomíname, že šoférovanie pod vplyvom alkoholu je veľmi nebezpečné.“
Štatistiky Prezídia Policajného zboru (PPZ) ukázali, „že až 59 % dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane cez víkendy vrátane piatku, avšak ešte rizikovejšími sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11 % viac dopraných nehôd. V tomto roku dokonca až o 31 % viac“, dopĺňa plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ: „Práve preto sme sa rozhodli upozorniť dôraznejšie na túto skutočnosť a to aj policajnou akciou, ktorá bude prebiehať na celom Slovensku počas tohto predĺženého víkendu a bude sa zameriavať najmä na kontrolu alkoholu u vodičov motorových vozidiel.“ Akciu mediálne podporuje rozhlasové dopravné spravodajstvo Zelená vlna RTVS.

ZA VOLANT POD VPLYVOM ALKOHOLU SADAJÚ HLAVNE MUŽI. PODCEŇUJÚ KRÁTKE JAZDY V OBCI.
I napriek tomu, že väčšinu nehôd pod vplyvom alkoholu spôsobia muži - vodiči (88 %), v poslednom období rastie počet žien (o 1,5 % ročne), ktoré sadajú za volant po vypití alkoholických nápojov. Najmenej zodpovední sú mladí vodiči s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. Fakt, že alkohol výrazne znižuje schopnosť vodiča bezpečne viesť vozidlo potvrdzujú údaje, ktoré hovoria, že až 64 % nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu sa udeje za priaznivých poveternostných podmienok – za dobrej viditeľnosti a na suchej ceste. Tri štvrtiny nehôd pod vplyvom alkoholu (75 %) sa stane v obci, čo môže znamenať, že Slováci podceňujú práve krátke jazdy, ako napríklad návrat z návštevy, stretnutia alebo cesta na nákup.

ALKOHOL ZA VOLANT NEPATRÍ
„Alkohol má na vodiča výrazný vplyv, spôsobuje stratu sebakontroly a mnoho vodičov sa následne mylne domnieva, že jazdí bezpečne. Alkohol zhoršuje reakčný čas vodiča, jeho koordináciu a motoriku“, upozorňuje Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR a pokračuje: „Znižuje ostrosť zraku, zužuje videnie a spôsobuje tak rozostrené vnímanie situácie na ceste, čím vážne ohrozuje životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Alkohol zároveň spôsobuje impulzívnejšie a riskantnejšie správanie, obzvlášť u mladých vodičov.“
Podľa údajov BECEP sa nárast pravdepodobnosti dopravnej nehody zvyšuje s koncentráciou alkoholu v krvi. Pri 0,5 promile je u vodiča pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 % vyššia ako u vodiča, ktorý nepil. Pri 0,8 promile je pravdepodobnosť vyššia až o 400 %.

KEĎ PIJEM, AUTO ZOSTANE DOMA
Keď pijem, auto ostane doma – je to najbezpečnejšie, ale aj najlacnejšie riešenie, ako sa vyhnúť nehodám a následným nepríjemnostiam. „Ak sa chystáte na zábavu spojenú s konzumáciou alkoholu, naplánujte si aj spôsob, ako sa dostanete bezpečne domov: využite MHD, zavolajte si taxík, prejdite sa pešo, dohodnite si odvoz alebo prespite u kamaráta. Už aj keby si človek v takejto situácii zaplatil hotel, tak ho to vyjde asi 10-násobne lacnejšie, ako keby nafúkal za volantom. V prípade, že ste na stretnutí autom, spoľahlivým riešením je objednať si nealkoholické pivo, “ odporúča Jana Shepperd

„Účet“ vodiča, ktorý pil a sadol za volant je vždy vysoký. Strata života alebo celoživotné následky na zdraví sú nevyčísliteľné. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu spoločne s Prezídiom PZ vypočítali cenu, ktorú zaplatí vodič za nezodpovedné pitie.

KAŽDÝ DEŇ MÔŽETE MAŤ DEŇ ZODPOVEDNOSTI
„Rešpekt a opatrnosť, ktoré sú príznačné pre motoristické začiatky, by v nás mali pretrvať počas celej vodičskej praxe. Ak budeme vždy, keď si sadáme za volant, myslieť na to, že každý deň by mal byť dňom zodpovednosti, veríme, že sa to pozitívne odzrkadlí aj na našich cestách, “ zhodli sa na záver prezidentka združenia Jana Shepperd a riaditeľ dopravnej polície Ján Ignaták.

 

Prílohy

Priloha: Štatistiky PPZ
docx
158,3 kB
DZ 2017
pptx
8000,4 kB
14.9.2017 | Autor: Denisa Baloghová | Polícia a záchranné zložky | čítané: 1611 krát