PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16757/peter_kocak_previedol_nadane_deti_umenim_cinskej_kaligrafie.html

Peter Kocák previedol nadané deti umením čínskej kaligrafie

Septembrové stretnutie prešovských nadaných detí sa nieslo v znamení výtvarného umenia – čínskej kaligrafie.

Vzácnym hosťom, ktorý do tajov tohto umenia zasvätil členov Klubu nadaných detí Prešov, nemohol byť nik iný ako akademický maliar, vysokoškolský pedagóg a odborník na čínsku kaligrafiu Peter Kocák.

Napriek vekovej rôznorodosti členov klubu ich veľmi pútavým spôsobom previedol minulosťou čínskej kaligrafie až po súčasnosť. Začiatky zrodu čínskeho písma majú korene v ďalekej histórii. O vznik prvých znakov sa pričinili čínski šamani, ktorí hľadali význam znakov vytvorených náhodným rozložením hodených paličiek. K ďalším dôkazom vzniku písma patria nájdené nápisy na vešteckých kostiach, či korytnačích pancieroch, ktoré hádzali do ohňa. Tie popraskali vplyvom teploty, ale aj vpichovaním rozpálených železných hrotov a v prasklinách nachádzali rôzne znaky ako odpovede na svoje otázky. Jednu tretinu znakov tvoria piktogramy. Z historického hľadiska k ďalším stupňom vývoja písma patrilo písmo na bronzových nádobách, neskôr to bolo klerikálne, pečatné písmo, kurzíva tzv. kráčajúce písmo a napokon „trávové“ tzv. bežiace písmo.

Nadaní školáci sa dozvedeli, že základných znakov, ktoré musí zvládnuť žiak 1. ročníka je 214, dohromady všetkých znakov je až 60 tisíc, ale aj to, že na rozdiel od slovenskej abecedy vo východných jazykoch znamená každý znak jedno slovo. Zaujala aj informácia o najkomplikovanejšom znaku, ktorý pozostáva zo 16tich radikálov (znakov), na napísanie ktorých je potrebných až 57 ťahov.
Skôr, ako si mohli členovia KND Prešov skúsiť nakresliť slová čínskymi znakmi, oboznámili sa s tým, čo všetko je k tomu potrebné. Základným „pokladom“ sú štetce. Tie sa vyrábajú ručne a sú zo živých materiálov. Rúčky sú z rastlín, najmä z bambusu, ale aj z byvolích rohov a vlasy z medvedej, konskej srsti, z ovce, kozy, či zajaca a takmer nikdy to nie je jeden druh.
Druhým „pokladom“ je tuš, tretím kameň – bridlica, na ktorej sa rozrába tuš, štvrtým pečať vyrobená z mastenca. Do nej sa špeciálnymi nožmi vyrezávajú rôzne obrázky, symboly, napr. drak, ktorý v Číne symbolizuje všetko a je to najsilnejšie znamenie čínskeho horoskopu a piatym „pokladom“ je papier vyrobený z tenučkých stebiel lyka.

Zaujímavosťou pre žiakov bolo to, že si mohli vyskúšať písanie vodou na večný papier. Jeho „večnosť“ spočíva v tom, že písmo sa po zaschnutí stratí. Pri používaní štetca si žiaci vyskúšali špeciálny úchop, ktorý je pri písaní znakov nevyhnutný.
Domov si členovia KND odniesli vlastnoručne znakmi napísané slová dieťa a slnko, no i sladkú odmenu od nášho hosťa.
To, že Maestro Peter Kocák prijal pozvanie bola pre nás pocta a veríme, že sa v budúcnosti ešte pri podobných aktivitách spolu stretneme.

 
27.9.2017 | Autor: Ingrid Storinská | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 2340 krát