PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16768/chodniky_pre_krajsi_presov.html

Chodníky pre krajší Prešov

Čulá výstavba v Prešove sa týka aj chodníkov. Novým chodníkom sa hrdí starobylá Gápľová ulica v Solivare. V Mestskom parku Sekčov zasa boli chodníky spevnené.

Solivarská Gápľová ulica, známa pravidelnou zástavbou obytných domov niekdajších baníkov, ale aj umiestnením Národnej kultúrnej pamiatky Gápeľ, dostala nový chodník. Ulica tak zmenila svoju tvár a vybudovanie chýbajúceho chodníka oceňujú tak tunajší obyvatelia, ako aj turisti.

Chodník pre peších v dĺžke 150 metrov bol vybudovaný v úseku od napojenia na ulicu Zlatobanskú po Gápeľ. Súčasťou stavby však bola tiež preložka stožiara telekomunikačnej spoločnosti . Zároveň boli vybudované priepusty dažďovej vody, ako aj priečne odvodnenie a bolo osadené zábradlie i dopravné značky. Chodník bol zrealizovaný zo zámkovej dlažby s tým, že jeho súčasťou bolo aj zabezpečenie bezbariérových vjazdov na vedľajšie pozemky, čím projekt reflektoval na požiadavky občanov.

Túto investíciu mesta v hodnote 27 202 eur s DPH vybudovala v mesiacoch júl až september spoločnosť Dušan Mruz – IMASZ, víťaz verejnej súťaže.

Živičný povrch zasa dostali doposiaľ nespevnené chodníky v budovanom Mestskom parku Sekčov. Ide o chodník pod ulicou Pod Šalgovíkom a jeho dvoch samostatných prepojení na Ďumbiersku ulicu. Pozdĺž chodníka sú zrealizované teréne úpravy a doplnené lavičky ako aj smetné koše. Na konci hlavnej trasy bolo vybudovane obratisko vozidiel údržby.

Víťaznú cenovú ponuku tentoraz zaslala spoločnosť EUROVIA SK, a.s. Prešov, ktorú stavbu v hodnote 16 098 eur s DPH aj zrealizovala.

V tomto roku už mesto v rámci investičnej činnosti vybudovalo aj chodník na Wolkerovej ulici, kde obyvatelia dostali tiež nové schodíky so zábradlím, rozpracované je aj vybudovanie či úpravy viacerých ďalších chodníkov. Obnovené boli tiež povrchy mnohých chodníkov vo všetkých mestských častiach.

 
3.10.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 3273 krát