Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Nadané a talentované deti z Prešova spoznávali Štrasburg

Októbrový výlet zameraný na spoznávanie významných európskych inštitúcií v Štrasburgu sa uskutočnil vďaka pozvaniu poslanca Európskeho parlamentu Vladimíra Maňku.

Ten podporil aktívnych žiakov základných a stredných škôl, ktorí sa zapájajú do aktivít celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

Bohatý program pobytu začal návštevou Európskeho parlamentu, kde mali výletníci príležitosť pozrieť si zaujímavé priestory tejto architektonicky jedinečnej stavby, ktorej hlavnú budovu neoficiálne prezývajú aj „Babylonská veža“. Veľmi interesantnou bola aj beseda s europoslancom Vladimírom Maňkom. Prítomným v rámci nej priblížil náplň práce poslanca. To, že si ďalšie získané informácie o cieľoch, úlohách európskeho parlamentu, počte a rozdelení poslancov, jednotlivých inštitúciách EÚ a ich právomociach mohli sami otestovať vo vstupnej časti do miestnosti Parlamentária, ich potešilo i pobavilo zároveň. Práve Parlamentárium, napriek tomu, že bolo otvorené už v roku 2011, bolo novou atrakciou pre všetkých účastníkov tohto poznávacieho výletu. Nachádza v ňom 360° kino a premietaný dokument má návštevníkom priblížiť dôvody existencie EP, jeho úlohy i to, čo všetko robí v prospech občanov členských krajín.

Po skončení oficiálnej a informačne bohatej časti programu bola cieľom individuálna prehliadka historického centra. Počas nej si deti po výstupe kamenným schodiskom do výšky 142 metrov užili panoramatický výhľad z veže historickej pýchy Štrasburgu, katedrály Notre-Dame. Potešila ich aj večerná prechádzka so známou slovenskou televíznou osobnosťou, Patrikom Hermanom, ktorý nás spolu s asistentkou europoslanca Vladimíra Maňku Lujzou Lysinovou sprevádzal celým pobytom.

Nemenej zaujímavou inštitúciou v rámci ďalšieho programu bola návšteva Európskeho Súdu pre ľudské práva, nachádzajúca sa neďaleko, účastníkom už známej budovy, Európskeho parlamentu. Architektonickou zaujímavosťou, ako sme sa dozvedeli je, že dve valcovité komory majú symbolizovať váhy spravodlivosti a bohaté použitie skla zase transparentnosť. Tou druhou zaujímavosťou boli informácie o význame a fungovaní tejto inštitúcie.

Výlet plný zážitkov a poznaní ukončili návštevníci nakupovaním suvenírov, ktorými dozaista potešili nielen seba, ale aj svojich blízkych.
Zostáva už len poďakovať dôležitým ľuďom, europoslancovi Vladimírovi Maňkovi i organizátorom celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným, ktorí sa pričinili o to, že ďalšia skupina nadaných a talentovaných detí spoznala významné európske inštitúcie a prežila zopár dní v spoločnosti milých a zaujímavých ľudí.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
BUDÚCI FYZIOTERAPEUTI ZÍSKAJÚ PRAX V POPREDNOM REHABILITAČNOM CENTRE VĎAKA NOVÉMU PARTNERSTVU
Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK