Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Veľká finančná injekcia do obnovy športovej haly

Prešovská univerzita v Prešove (PU) začína v najbližších dňoch s rozsiahlou rekonštrukciou Športovej haly v celkovej výške nákladov takmer 840 tisíc eur.

Obnova haly prinesie energetickú úsporu pri prevádzke a zníži negatívny vplyv na životné prostredie. Rekonštrukčné práce by mali byť ukončené do dvanástich mesiacov.

Prešovská univerzita systematicky pracuje na rekonštrukcii a obnove svojich budov a univerzitných priestorov. Po zmodernizovaní srdca univerzity – auly za vyše 380 tisíc eur či obnove časti študentského domova (tzv. nového internátu), prišla na rad rekonštrukcia Športovej haly PU, ktorá patrí medzi staršie, avšak veľmi intenzívne využívané objekty univerzity.

Energeticky úspornejšia a ekologicky šetrnejšia
„Športová hala bola postavená na pomedzí rokov 1992-1993. Zub času a výber dostupných materiálov spôsobil, že postupne došlo k jej morálnemu a fyzickému opotrebeniu a k neefektívnosti prevádzky z hľadiska nákladov. Preto bolo potrebné realizovať opravy súvisiace s udržaním funkčnosti tejto budovy, “ uviedol Peter Adamišin, prorektor pre rozvoj, informatizáciu a hodnotenie kvality PU. Zároveň doplnil, že univerzita intenzívne hľadala spôsob ako budovu komplexne revitalizovať, nakoľko finančné kapacity univerzity neumožnili realizovať tak náročnú a rozsiahlu investíciu len z vlastných zdrojov. „Na rekonštrukciu haly sa nám podarilo získať finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie , konkrétne z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Primárnym cieľom rekonštrukcie je trvalé zníženie energetickej náročnosti objektu, čo povedie k významnému zníženiu produkcie skleníkových plynov a zvýšeniu kvality životného prostredia, “ doplnil prorektor.

Vysúťažená cena predstavuje výšku takmer 840 tisíc eur, pričom ide združenú investíciu s päťpercentným podielom univerzity.

Rekonštrukcia navráti budove kvalitatívnu a estetickú hodnotu zodpovedajúcu dnešným nárokom a odstráni poruchy obalových konštrukcií. „V rámci konštrukcie dôjde k zatepleniu obvodového plášťa a strechy, k výmene okien, k obnove kotolne, v ktorej bude inštalovaná nová technológia pre výrobu tepla prostredníctvom tepelných čerpadiel. Nová technológia bude využitá aj pre vzduchotechniku, klimatizáciu a rekuperáciu, “ priblížil Karol Gabányi vedúci Technicko-prejazdového útvaru. Projekt rieši taktiež osadenie nových osvetľovacích telies v celej budove, riadené osvetlenie v časti nad hracou plochou a nový zdroj výroby elektrickej energie prostredníctvom fotovoltaických panelov.

Rekonštrukcia nenaruší vyučovací proces
Športová hala slúži pre potreby pedagogického vzdelávania PU, s možnosťou konania športových akcií s kapacitou 300 ľudí v hľadisku. Halu využíva predovšetkým Fakulta športu PU na výučbu praktických disciplín na bakalárskom a magisterskom stupni štúdia v každom ročníku, čo predstavuje takmer 500 študentov. Ide najmä o výučbu atletiky, gymnastiky, športových hier a športových špecializácií. Na tréningový proces halu využívajú i univerzitné športové kluby a hrajú sa v nej aj extraligové a ligové zápasy. „V súčasnosti výučba prebieha v iných telocvičniach PU, čo si vyžiadalo veľkú mieru improvizácie, pričom sme sa snažili udržať potrebnú kvalitu výučby a nenarušiť obsah jednotlivých študijných programov. Vedenie univerzity a Fakulta športu sa snažili nájsť čo najmenej problémové riešenie v danom prechodnom období. Ako príklad je možné uviesť využitie externého prostredia univerzity na atletickom štadióne a viacúčelovom ihrisku s umelým povrchom, kde bude prebiehať výučba v prvej polovici zimného semestra, “ uviedol dekan Fakulty športu Pavel Ružbarský. Športové kluby PU, ktorých tréningový proces a zápasy sú viazané na materiálne a priestorové vybavenie športovej haly, budú pôsobiť počas jej rekonštrukcie v náhradných priestoroch mimo areál univerzity.

V rámci rekonštrukcií zameraných na znižovanie energetickej náročnosti plánuje Prešovská univerzita s obnovou aj ďalšieho univerzitného objektu, ktorým je Študentský domov a jedáleň PU (tzv. Starý internát). Ráta sa so zateplením, výmenou okien a opravou strechy bloku C s predpokladanými nákladmi do 900 tisíc eur. V predmetnej veci v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa diela. Naplánované sú aj ďalšie rekonštrukcie, z ktorých možno spomenúť napr. viacúčelový športový areál, revitalizáciu verejného priestranstva pred budovou VŠA či opravu obslužnej komunikácie v areáli PU.

Panoráma Hala - autor VK Mirad
Prílohy
Farebné riešenie pohľadov
pdf
287,8 kB
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK