Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

POCITY FILM 2017 pokračuje druhým festivalovým dňom

Pocity Film festival včera odštartoval svoj ôsmy ročník a dnes sa presunie do priestorov kina Cinemax.

V stredu 11. októbra si budú môcť diváci pozrieť tri celovečerné filmy mimoriadnej kvality. Okrem iránskeho filmu Klient, ktorý je držiteľom tohtoročného Oscara za cudzojazyčný film sa na plátne predstaví aj film košického rodáka Gyorgyho Kristófa - Out, či animovaná snímka S láskou Vincent, ktorá bola vypredaná tri dni pred projekciou.

Filmové lákadlá v Cinemaxe
Prvý film večer odštartuje o 17:00 h v jednej z multiplexových sál. Bude ním už spomínaný OUT, ktorý je výsledkom spoločnej práce slovenských, maďarských a českých autorov. Režisérom a zároveň jedným zo scenáristov je tridsaťpäťročný Slovak žijúci v Maďarsku Gyorgy Kristóf. Film je odyseou postaršieho Ágostona. Ten príde o prácu a tak sa rozhodne vydať na cestu po Východnej Európe v snahe nájsť prácu a chytiť veľkú rybu. Počas tejto bizarnej cesty stretáva množstvo prapodivných postáv a jedného smutného zajaca bez uší. O kvalitách tohto filmu svedčí aj fakt, že sa objavil v nesúťažnej sekcií Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Súčasťou tohto premietania bude aj krátky film ŽLTÁ, mladej autorky Ivany Šebestovej.

O 19:00 hodine bude nasledovať poľsko-anglický film S LÁSKOU VINCENT. Ako už názov napovedá, hlavnou postavou bude svetoznámy maliar Vincent van Gogh a jeho maľby. Ide o zaujímavý animovaný experiment. Film totiž vznikal ako hraný, no následne bolo vyše 65tisíc snímok premaľovaných stovkou umelcov pomocou olejových farieb v štýle van Gogha. Výsledkom úsilia režisérskeho dua Dorota Kobiela a Hugh Wlechman je tak mnohovrstevnatý portrét plný rozporuplných emócií. Tento film patrí jednoznačne k ťahákom festivalu a diváci by si jeho exkluzívnu prešovskú predpremiéru nemali nechať ujsť.

O záver večera sa postará iránsky film KLIENT. Rozpráva príbeh o rozpade jedného manželstva a jeho dopade na aktérov tohto vzťahu. Táto dychberúca tragédia inšpirovaná divadelnou hrou Arthura Millera Smrť obchodného cestujúceho si odniesla cenu akadémie za najlepší cudzojazyčný film. Samotné odovzdávanie však neprebehlo bez kontroverzií, nakoľko samotný režisér Asghar Farhadi sa ceremónie nezúčastnil na protest proti migračnej politike súčasného amerického prezidenta Trumpa. Premietanie tejto kinematografickej lahôdky odštartuje o 21:00 hodine.

Pocity v Kraťasoch v kaviarni Christiania
Streda bude patriť aj krátkym filmom. Tí, ktorí sa nedostanú do kinosály v multiplexe si môžu naplno užiť najzábavnejšie animované filmy z festivalu FEST ANČA. Organizátori festivalu Fest Anča pripravili pásmo desiatich krátkych filmov s cieľom priniesť divákom nezabudnuteľnú zábavu a špecifický zmysel pre humor, ktorý je možné preniesť na plátno iba vďaka animovanému filmu. V druhej časti večera sa odpremietajú hrané filmy z filmového festivalu Art Film Fest Košice, ktorú pre festival Pocity zostavil jeho dramaturg Daniel Vadocký. Diváci sa presvedčia, že aj na malom priestore sa dá vystavať silný a plnohodnotný príbeh, prinášajúci katarziu.

Klient
Out
Loving Vincent
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK