PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16791/presovskym_colnikom_sa_podaril_poriadny_ulovok.html

Prešovským colníkom sa podaril poriadny úlovok

Prešovskí colníci zaistili 2 409 200 kusov pašovaných cigariet v spotrebiteľskom balení, ktoré nebolo označené kontrolnou známkou. Predbežný únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bol vyčíslený na vyše 230 000 eur.

Včera (10.10.2017) popoludní colníci Colného úradu Prešov kontrolovali na horskom prechode Branisko tovar podliehajúci spotrebným daniam. Pri zastavovaní vozidiel v smere Poprad hliadkou Stanice Colného úradu Poprad colníci zaregistrovali čiernu dodávku, ktorá nečakane zastavila v odstavnom pruhu niekoľko sto metrov pod odstavnou plochou. Vzhľadom na vykonávanú kontrolu a zastavovanie vozidiel colníkmi colného úradu sa čierna dodávka po pár minútach náhle otočila a pokračovala v jazde v smere Prešov.

Colníci colného úradu začali čiernu dodávku prenasledovať, pričom sa im ju podarilo zastaviť v obci Široké v okrese Prešov, kde sledované motorové vozidlo skontrolovali. Išlo o motorové vozidlo značky Fiat Ducato, čiernej farby. Motorové vozidlo riadil občan z Maďarskej republiky. Colníci vykonali kontrolu nákladného priestoru a vnútornej časti motorového vozidla, pričom zistili, že v nákladnom priestore sa nachádzajú kartóny s cigaretami bez označenia kontrolnými známkami. Úplnou vnútornou kontrolou uvedeného vozidla colníci zistili, že v uvedenej dodávke sa nachádzali neoznačené cigarety viacerých značiek v celkovom množstve 2 409 200 kusov nelegálnych cigariet.
Únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bol predbežne vyčíslený na 235 485 eur. Trhová hodnota cigariet predstavuje 376 510 eur.

Prešovskí colníci vzhľadom na podozrenie z daňového úniku a zo spáchania trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru prípad odovzdali vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy pre účely vykonania nevyhnutných procesných úkonov v trestnom konaní. V prípade dokázania viny hrozí vodičovi auta trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

 
11.10.2017 | Autor: Katarína Bebčáková | Polícia a záchranné zložky | čítané: 2231 krát