Streda, 01. máj 2024
Meniny má Sviatok práce | zajtra Žigmund

Legendárny dokument DANCER prichádza do Prešova v originálnom koncepte

Producent Milosh Harajda v spolupráci s mestom Prešov a PKO a pod záštitou primátorky Andrey Turčanovej, pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove prináša prvú verejnú projekciu dokumentu DANCER od jeho slávnostnej premiéry v Slovenskom Národnom Divadle (SND) v Bratislave.

Exkluzívnym hosťom večera bude hlavná protagonistka filmu, Galina Polunina, mama baletnej legendy, ktorá túto jeseň dobýva aj strieborné plátna vo filmoch Muder On Orient Express a Red Sparrow.

„Tanec je jazyk, ktorému rozumie každý. Esencia umenia a čistá emócia, ktorá prináša radosť, ale aj burcuje, “ hovorí Sergej Polunin, ukrajinský tanečník, ktorý patrí v súčasnosti k najvýraznejším osobnostiam svetovej baletnej scény. „James Dean baletu“, ako ho často označuje kritika, má tiež prívlastok „najtalentovanejší baletný tanečník svojej generácie“ a je prirovnávaný k legendárnemu Michailovi Baryšnikovovi. Doteraz najmladší sólista v histórii Kráľovského baletu v Londýne sa vďaka producentke Gabrielle Tana a americkému režisérovi Stevenovi Cantorovi dostal z najprestížnejších divadiel až na filmové plátno. Film DANCER jedinečným spôsobom podáva obraz výnimočného umelca vo chvíľach vzostupov i pádov.

“Životná trajektória Sergeja Polunina, ktorý sa do povedomia mladého publika dostal vďaka choreografii k skladbe Take Me to Church má silný motivačný charakter najmä pre mladú generáciu. Verejnú projekciu filmu som chcel venovať môjmu rodnému mestu Prešov ako symbolický dar k jeho 770. Výročiu, ” uvádza producent Milosh Harajda, ktorý Polunina predstavil na doskách SND v úvode tejto divadelnej sezóny.

Príbeh Sergeia Polunina
Sergei Vladimirovich Polunin sa narodil 20. novembra 1989 v ukrajinskom meste Kherson. V období 4 až 8 rokov trénoval balet na miestnej akadémii, nasledujúce štyri roky strávil so svojou mamou v Kyjeve, kde navštevoval Kyiv State Choreographic Institute. V Kyjeve žil mladý Sergei len so svojou matkou, keďže rodina sa v snahe zabezpečiť synovi baletné vzdelanie rozdelila. Otec prijal prácu v Portugalsku, stará mama odišla pracovať do Grécka. Rodičia sa rozviedli, keď mal Sergei 15.

Touto skutočnosťou zostal Polunin navždy traumatizovaný. Stratil motiváciu tancovať. Dostal prezývku „zlý chlapec baletu“ a začal piť, vynechávať lekcie, vystupoval pod vplyvom kokaínu, nechal sa potetovať a svojím správaním sa netajil.

Polunin sa stal najmladším sólistom Londýnskeho kráľovského baletu, no v roku 2012 rezignoval. Keď odišiel z Londýna, dostal pozvanie do Ruska do divadla Igora Zelenskeho a stal sa sólistom v divadle The Stanislavsky Music Theatre a v Novosibirsk State Academic Opera and Ballet Theatre. Koncom apríla 2013 Polunin odišiel z nácviku baletného predstavenia Polnočný expres len pár dní pred plánovanou premiérou.

V roku 2014 spolupracoval s americkým fotografom a hudobným režisérom Davidom LaChapellom a stal sa súčasťou hudobného klipu Take me to Church. Toto video, ktoré má viac ako 20 miliónov pozretí, je súčasťou dokumentárneho filmu Dancer.

Program večerného predstavenia v PKO:

1. Welcome drink
2. Slávnostné otvorenie večera
3. Premiéra filmu
4. Beseda s tvorcami

______________________________________________________________________

03.12. 2017 o 19:00 hod. v PKO Prešov

Cena vstupenky : 19, - EUR
VIP balíček pre 2 osoby: 150, - EUR

Limitovaný počet VIP vstupeniek je súčasne pozvánkou na osobné stretnutie s mamou legendárneho umelca Galinou Poluninou po predstavení.

04.12.2017 o 8:30 a 11:00 hod. V PKO Prešov – špeciálne premietanie výhradne pre školy a školské zariadenia. V prípade záujmu kontaktujte: Ivana Dolná: ivanna@harajda.com

Informácie a predaj vstupeniek:
PKO - Čierny orol, Hlavná 50, 080 01 Prešov
E-mail: pkovstupenkypo@gmail.com
Tel. číslo: 051/77 237 41-2

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK