Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Legendárny dokument DANCER prichádza do Prešova v originálnom koncepte

Producent Milosh Harajda v spolupráci s mestom Prešov a PKO a pod záštitou primátorky Andrey Turčanovej, pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove prináša prvú verejnú projekciu dokumentu DANCER od jeho slávnostnej premiéry v Slovenskom Národnom Divadle (SND) v Bratislave.

Exkluzívnym hosťom večera bude hlavná protagonistka filmu, Galina Polunina, mama baletnej legendy, ktorá túto jeseň dobýva aj strieborné plátna vo filmoch Muder On Orient Express a Red Sparrow.

„Tanec je jazyk, ktorému rozumie každý. Esencia umenia a čistá emócia, ktorá prináša radosť, ale aj burcuje, “ hovorí Sergej Polunin, ukrajinský tanečník, ktorý patrí v súčasnosti k najvýraznejším osobnostiam svetovej baletnej scény. „James Dean baletu“, ako ho často označuje kritika, má tiež prívlastok „najtalentovanejší baletný tanečník svojej generácie“ a je prirovnávaný k legendárnemu Michailovi Baryšnikovovi. Doteraz najmladší sólista v histórii Kráľovského baletu v Londýne sa vďaka producentke Gabrielle Tana a americkému režisérovi Stevenovi Cantorovi dostal z najprestížnejších divadiel až na filmové plátno. Film DANCER jedinečným spôsobom podáva obraz výnimočného umelca vo chvíľach vzostupov i pádov.

“Životná trajektória Sergeja Polunina, ktorý sa do povedomia mladého publika dostal vďaka choreografii k skladbe Take Me to Church má silný motivačný charakter najmä pre mladú generáciu. Verejnú projekciu filmu som chcel venovať môjmu rodnému mestu Prešov ako symbolický dar k jeho 770. Výročiu, ” uvádza producent Milosh Harajda, ktorý Polunina predstavil na doskách SND v úvode tejto divadelnej sezóny.

Príbeh Sergeia Polunina
Sergei Vladimirovich Polunin sa narodil 20. novembra 1989 v ukrajinskom meste Kherson. V období 4 až 8 rokov trénoval balet na miestnej akadémii, nasledujúce štyri roky strávil so svojou mamou v Kyjeve, kde navštevoval Kyiv State Choreographic Institute. V Kyjeve žil mladý Sergei len so svojou matkou, keďže rodina sa v snahe zabezpečiť synovi baletné vzdelanie rozdelila. Otec prijal prácu v Portugalsku, stará mama odišla pracovať do Grécka. Rodičia sa rozviedli, keď mal Sergei 15.

Touto skutočnosťou zostal Polunin navždy traumatizovaný. Stratil motiváciu tancovať. Dostal prezývku „zlý chlapec baletu“ a začal piť, vynechávať lekcie, vystupoval pod vplyvom kokaínu, nechal sa potetovať a svojím správaním sa netajil.

Polunin sa stal najmladším sólistom Londýnskeho kráľovského baletu, no v roku 2012 rezignoval. Keď odišiel z Londýna, dostal pozvanie do Ruska do divadla Igora Zelenskeho a stal sa sólistom v divadle The Stanislavsky Music Theatre a v Novosibirsk State Academic Opera and Ballet Theatre. Koncom apríla 2013 Polunin odišiel z nácviku baletného predstavenia Polnočný expres len pár dní pred plánovanou premiérou.

V roku 2014 spolupracoval s americkým fotografom a hudobným režisérom Davidom LaChapellom a stal sa súčasťou hudobného klipu Take me to Church. Toto video, ktoré má viac ako 20 miliónov pozretí, je súčasťou dokumentárneho filmu Dancer.

Program večerného predstavenia v PKO:

1. Welcome drink
2. Slávnostné otvorenie večera
3. Premiéra filmu
4. Beseda s tvorcami

______________________________________________________________________

03.12. 2017 o 19:00 hod. v PKO Prešov

Cena vstupenky : 19, - EUR
VIP balíček pre 2 osoby: 150, - EUR

Limitovaný počet VIP vstupeniek je súčasne pozvánkou na osobné stretnutie s mamou legendárneho umelca Galinou Poluninou po predstavení.

04.12.2017 o 8:30 a 11:00 hod. V PKO Prešov – špeciálne premietanie výhradne pre školy a školské zariadenia. V prípade záujmu kontaktujte: Ivana Dolná: ivanna@harajda.com

Informácie a predaj vstupeniek:
PKO - Čierny orol, Hlavná 50, 080 01 Prešov
E-mail: pkovstupenkypo@gmail.com
Tel. číslo: 051/77 237 41-2

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK