PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16807/svetovy_den_vyzivy_2017_v_znameni_strukovin.html

Svetový deň výživy 2017 v znamení strukovín

Svetový deň výživy sa v Prešove niesol v znamení strukovín v znamení strukovín. Kuchárky prešovských školských jedálni z nich vyčarili zdravé a chutné jedlá.

„Naše kuchárky svojimi rukami, svojimi skúsenosťami, prácou a tvorivosťou dokazujú, že vedia vytvoriť nádherné, chutné a zdravé jedlá. V Prešove máme jasnú víziu – zdravé mesto so zdravými obyvateľmi. Máme osvedčený systém školského Svetový deň výživy 2017 v znamení strukovín stravovania, ktorý víťazí aj na odborných fórach z oblasti výživy. Vyznamenania sú však aj záväzkami - pokračovať, vylepšovať a udržiavať si vedúcu pozíciu v tejto oblasti, “ skonštatovala primátorka Andrea Turčanová v príhovore zamestnancom škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov počas Svetového dňa výživy.

Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo a aktívne venuje veľkú pozornosť zdravej výžive, hlavne výžive detí, a zdravému životnému štýlu, a má za sebou v tejto oblasti aj viaceré kvalitné výsledky a prvenstvá. Dôkazom neustáleho úsilia v tejto oblasti je aj 10.ročník podujatia Svetový deň zdravej výživy.

Po minulých ročníkoch, ktoré sa niesli napríklad v znamení medu a včielok, alebo minulý ročník mal prívlastok „ryby“, tento rok sa kuchárky prešovských školských jedálni zamerali na pozitívne účinky konzumácie strukovín na ľudský organizmus, hlavne v detskom veku.

Súčasťou podujatia bola aj ochutnávka strukovinových jedál, ktoré pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Potvrdili tým, že gastronómia má svoje čaro, a že sa jej venujú radi a s naozajstnou láskou. Jedlá pritom vyberali z materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie a viaceré z nich boli zaradené do spoločného jedálneho lístka pre školy v tomto týždni, ktorý je takisto zameraný na strukoviny.

Svetový deň výživy sa tak stal ukážkou vysokej profesionality a odbornej zdatnosti personálu, ktorý denne pripravuje jedlá pre školákov.

Novinkou 10.ročníka bolo aj tzv. živé varenie, kde päť špičkových kuchárov pred očami účastníkov pripravovalo strukovinové jedlá zo školského stravovania.

O priaznivých účinkoch konzumácie strukovín na ľudský organizmus zasa porozprávala nutričná špecialistka Mgr. Judita Páleniková.

O program sa postarali deti z materských škôl Fraňa Kráľ a Antona Prídavku.

Najlepšie jedlá Svetového dňa výživy 2017:

Cenu primátorky mesta Andrey Turčanovej získali muffiny mrkvové a makové – celiatické, ktoré pripravili v zariadení školského stravovania ZŠ Važecká.

Cenu vedúceho OŠKaCR Jozefa Muránskeho získallo jedlo strukovinové rezne, ktoré pripravili v zariadení školského stravovania MŠ Sabinovská.

Cenu predsedníčky Školskej komisie Renáty Fedorčíkovej získalo jedlo , ktoré pripravili v zariadení školského stravovania MŠ Bratislavská.

 
19.10.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 2068 krát