Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Vyhodnotenie KRÁSA ŽIVOTU 2017

Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti v Prešove v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom – odborom kultúry uskutočnili 43. ročník regionálnej súťažnej prehliadky folklórnych skupín z okresov Prešov a Sabinov pod názvom KRÁSA ŽIVOTU 2017.

Podujatie sa konalo 15.10.2017 na Veľkej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča Prešove. Na podujatí sa prezentovalo 230 účinkujúcich z 10 obcí okresov Prešov a Sabinov v kategórii obradový folklór.
Jednotlivé programové výstupy hodnotila odborná porota: Július Selčan - predseda, členovia - PhDr. Jana Pitková a Jozef Piroh. Hodnotenie poroty: „ Aj keď v priestorovo obmedzených podmienkach organizačná ani umelecká úroveň súťažnej prehliadky neutrpela. Chceme vyzdvihnúť generačnú kontinuitu v mnohých folklórnych skupinách. Taktiež kvalitu nováčika v obradovom folklóre (FSk Dubovičan z Dubovice), čo dokazuje, že dobrý nápad, zanietenie a spôsob spracovania námetu môže predčiť niekoľkoročnú prácu a skúseností iných folklórnych skupín."

Je potrebné vyzdvihnúť tiež podporu ľudových hudieb v obradovom folklóre a umeleckú atmosféru, ktorú dokáže vytvoriť. Taktiež vynikajúce dramatické herecké výkony členov folklórnych skupín Pridaň z Víťaza, Dubovičan z Dubovice alebo Ňaršanka z Ražňan. Na záver chceme oceniť všetky zúčastnené folklórne skupiny a kvalitu súťažnej prehliadky 43. ročníka Krásy života.“
Laureátom tohtoročnej súťažnej prehliadky a priamym postupujúcim sa stala FSk Pridaň z Víťaza. Návrh na postup a zlaté pásmo získala FSk Dubovičan z Dubovice.
Po súťažnej časti, odovzdaní diplomov a vecných cien sa uskutočnil rozborový seminár za účasti členov odbornej poroty a vedúcich súťažiacich kolektívov.
K zdarnému priebehu podujatia výraznou mierou prispeli aj pracovníci DADu v Prešove (ozvučenie, osvetlenie, rekvizity, výzdoba javiska a pod.)
Záujem o podujatie Krása životu zo strany účinkujúcich folklórnych skupín nasvedčuje tomu, že ľudové piesne a tradície sa naďalej v repertoári dedinských folklórnych skupín uchovávajú a ďalej tvorivo vyvíjajú. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Každý rok je účasť súťažiacich veľmi vysoká. Tento rok sa pre rozsiahlu rekonštrukciu priestorov Mestského kultúrneho strediska neuskutočnila súťaž v Sabinove, ale v Prešove.
Krajská súťažná prehliadka folklórnych skupín sa uskutoční 20. mája 2018 v Humennom.

VÝSLEDKY z regionálnej súťažnej prehliadky folklórnych skupín KRÁSA ŽIVOTU 2017 - 43. ročník
15.10.2017 - Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove

Obradový folklór:
Laureát prehliadky a postup na krajskú súťaž:
FSk PRIDAŇ, Víťaz - Pripovedzena
Zlaté pásmo a návrh na postup:
FSk DUBOVIČAN, Dubovica - Pochovávanie basy
Zlaté pásmo:
FSk ZÁBORSKÝ, Župčany - Na Ondreja
FSk ŇARŠANKA, Ražňany - Sabinovský jurmak
Strieborné pásmo:
FSk BREZOVIČAN, Brezovica - Starodávne veľkonočné zvyky
FSk JÁNA LAZORÍKA, Krivany - Roľička-žemička, posvadobný obrad
FSk TICHOPOTOČAN, Tichý Potok - V kudiľnyj chyži
Bronzové pásmo:
FSk ĽEŠŇIKOVO DZIFČATA, Podhradík - Na ľabdoch – jak babi Haňči parobka rajeli
FSk VOĽANČAN, Jakubova Voľa - Ked mi prišla karta narukovac
FSk SPOLEK FINCIČANKI, Fintice - Stavaňe maja na Rusadľe

FSk Brezovičan, Brezovica
FSk Dubovičan, Dubovica
FSk Jána Lazoríka, Krivany
FSk Ľešňikovo dzifčata, Podhradík
FSk Ňaršanka, Ražňany
FSk Pridaň, Víťaz
FSk Spolek Fincičanki, Fintice
FSk Tichopotočan, Tichý Potok
FSk Voľančan, Jakubova Voľa
FSk Záborský, Župčany
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK