PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16809/vyhodnotenie_krasa_zivotu_2017.html

Vyhodnotenie KRÁSA ŽIVOTU 2017

Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti v Prešove v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom – odborom kultúry uskutočnili 43. ročník regionálnej súťažnej prehliadky folklórnych skupín z okresov Prešov a Sabinov pod názvom KRÁSA ŽIVOTU 2017.

Podujatie sa konalo 15.10.2017 na Veľkej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča Prešove. Na podujatí sa prezentovalo 230 účinkujúcich z 10 obcí okresov Prešov a Sabinov v kategórii obradový folklór.
Jednotlivé programové výstupy hodnotila odborná porota: Július Selčan - predseda, členovia - PhDr. Jana Pitková a Jozef Piroh. Hodnotenie poroty: „ Aj keď v priestorovo obmedzených podmienkach organizačná ani umelecká úroveň súťažnej prehliadky neutrpela. Chceme vyzdvihnúť generačnú kontinuitu v mnohých folklórnych skupinách. Taktiež kvalitu nováčika v obradovom folklóre (FSk Dubovičan z Dubovice), čo dokazuje, že dobrý nápad, zanietenie a spôsob spracovania námetu môže predčiť niekoľkoročnú prácu a skúseností iných folklórnych skupín."

Je potrebné vyzdvihnúť tiež podporu ľudových hudieb v obradovom folklóre a umeleckú atmosféru, ktorú dokáže vytvoriť. Taktiež vynikajúce dramatické herecké výkony členov folklórnych skupín Pridaň z Víťaza, Dubovičan z Dubovice alebo Ňaršanka z Ražňan. Na záver chceme oceniť všetky zúčastnené folklórne skupiny a kvalitu súťažnej prehliadky 43. ročníka Krásy života.“
Laureátom tohtoročnej súťažnej prehliadky a priamym postupujúcim sa stala FSk Pridaň z Víťaza. Návrh na postup a zlaté pásmo získala FSk Dubovičan z Dubovice.
Po súťažnej časti, odovzdaní diplomov a vecných cien sa uskutočnil rozborový seminár za účasti členov odbornej poroty a vedúcich súťažiacich kolektívov.
K zdarnému priebehu podujatia výraznou mierou prispeli aj pracovníci DADu v Prešove (ozvučenie, osvetlenie, rekvizity, výzdoba javiska a pod.)
Záujem o podujatie Krása životu zo strany účinkujúcich folklórnych skupín nasvedčuje tomu, že ľudové piesne a tradície sa naďalej v repertoári dedinských folklórnych skupín uchovávajú a ďalej tvorivo vyvíjajú. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Každý rok je účasť súťažiacich veľmi vysoká. Tento rok sa pre rozsiahlu rekonštrukciu priestorov Mestského kultúrneho strediska neuskutočnila súťaž v Sabinove, ale v Prešove.
Krajská súťažná prehliadka folklórnych skupín sa uskutoční 20. mája 2018 v Humennom.

VÝSLEDKY z regionálnej súťažnej prehliadky folklórnych skupín KRÁSA ŽIVOTU 2017 - 43. ročník
15.10.2017 - Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove

Obradový folklór:
Laureát prehliadky a postup na krajskú súťaž:
FSk PRIDAŇ, Víťaz - Pripovedzena
Zlaté pásmo a návrh na postup:
FSk DUBOVIČAN, Dubovica - Pochovávanie basy
Zlaté pásmo:
FSk ZÁBORSKÝ, Župčany - Na Ondreja
FSk ŇARŠANKA, Ražňany - Sabinovský jurmak
Strieborné pásmo:
FSk BREZOVIČAN, Brezovica - Starodávne veľkonočné zvyky
FSk JÁNA LAZORÍKA, Krivany - Roľička-žemička, posvadobný obrad
FSk TICHOPOTOČAN, Tichý Potok - V kudiľnyj chyži
Bronzové pásmo:
FSk ĽEŠŇIKOVO DZIFČATA, Podhradík - Na ľabdoch – jak babi Haňči parobka rajeli
FSk VOĽANČAN, Jakubova Voľa - Ked mi prišla karta narukovac
FSk SPOLEK FINCIČANKI, Fintice - Stavaňe maja na Rusadľe

 
20.10.2017 | Autor: Michal Kišeľák | Kultúra a voľný čas | čítané: 2590 krát