Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Firmy na Slovensku ukazujú, že zamestnateľnosť Rómov je riešiteľná

Firmy na Slovensku v súčasnosti preukázateľne zápasia s nedostatkom pracovnej sily a sú nútené ju „dovážať“.

Na druhej strane stojí odhadom približne 100 000 nezamestnaných Rómov zo sociálne vylúčených lokalít, ktorí nemajú prácu. Napriek predsudkom a stereotypom, ktoré v našej krajine vládnu, práve táto skupina môže podnikateľom pomôcť vyriešiť ich problémy s hľadaním zamestnancov. Na Slovensku máme firmy, ktoré už vedia ako na to.

Otázke zamestnateľnosti marginalizovaných Rómov a využitia ich potenciálu sa zaoberala Nadácia Pontis spolu s firmami na východnom Slovensku. Problematiku riešili z hľadiska praktických skúseností, ktoré v tejto oblasti doposiaľ získali.

Potenciál nezamestnaných zo sociálne vylúčených lokalít je značný. Jednak pre ich vysoký počet a jednak pre ich zručnosti, ktoré nadobudli neformálne. Zároveň majú často pracovné skúsenosti zo sektora šedej ekonomiky. Táto skupina má tiež veľkú motiváciu získať legálne, stabilné a dlhodobé zamestnanie.

Odporúčania pri zamestnávaní marginalizovaných Rómov:

1. Doprajte si dostatok času
Zamestnávanie týchto skupín obyvateľstva si vyžaduje dostatočný čas pre individuálne a špecifické postupy, ktoré je treba zvoliť a nasmerovať na rómskych, ale často aj nerómskych zamestnancov. V spoločnosti Whirlpool Slovakia začali so zamestnávaním Rómov v roku 2014 a dnes považujú čas strávený ich prípravou a preškoľovaním za zúročený. Rómovia tvoria 20 % zamestnancov a zastávajú aj špecializované pozície.

2. Podpora rodinných vzťahov a osobného života rómskych zamestnancov je nevyhnutná
V spoločnosti U. S. Steel Košice rozbehli projekt zameraný na zamestnávanie mužov z rómskych komunít. Neskôr bolo nevyhnutné rozšíriť projekt aj o prácu s ich deťmi. Bolo zrejmé, že efektivita zamestnanca závisí aj od dobrého rodinného a sociálneho zázemia. Projekt preto zahrnul aj prácu s učiteľmi či vedúcimi pracovníkmi (majstrami). Podobnú skúsenosť má aj spoločnosť Whirlpool, ktorej vedúci pracovníci navštevovali nových zamestnancov priamo doma a vysvetľovali im princípy zamestnania.

3. Posilnite vaše vzťahy s miestnymi autoritami alebo komunitnými centrami
Starosta či pracovníci obecného úradu poznajú ľudí z komunít mnohokrát aj osobne. Budú vás vedieť nasmerovať a možno situ¬áciu riešiť priamo s vaším zamestnancom. „Prax nám ukázala, že cielená spolupráca s materskou školou, základnou školou, strednou školou, obecnými úradmi a mestským úradom, ako aj úradom práce je nevyhnutná a veľmi prospešná, “ hovorí Jaroslav Grygar zo spoločnosti Whirlpool Slovakia.

4. Pristupujte k vašim pracovníkom individuálne a skúste ich vnímať viac ako ľudí s neľahkým zázemím než len zamestnancov
Práve ľudia z vylúčených prostredí potrebujú cítiť stabilitu, ktorá je pre nich veľmi motivujúca. Prísľub stability dávate aj možnosťou práce na trvalý pracovný pomer. Otvoríte si tým dvere k svedomitým a lojálnym zamestnancom. „Zo skúseností vyplýva, že pracovníci z vylúčených komunít oceňujú ústretový a férový prístup zamestnávateľa, ktorý sa potom odzrkadlí na ich aktívnom prístupe k práci, “ vysvetľuje B. Pálešová, projektová koordinátorka pre pro bono z Nadácie Pontis.

5. Využite kapacity a skúsenosti škôl a neziskových organizácií na vyškolenie potenciálnych zamestnancov presne pre vaše potreby
Efektívnym prostredníkom medzi firmami a potenciálnymi zamestnancami sú mimovládne organizácie. Majú možnosti poskytovať sociálny servis nielen pre daného človeka, ale i pre celú jeho rodinu a komunitu. Navyše majú kapacity vykonávať následné poradenstvo, mentoring, tútoring a asistenciu.

Pro bono akčné fórum: Praktické kroky k zamestnávaniu Rómov vo vašej firme
Nadácia Pontis vo štvrtok 26. októbra organizuje v Košiciach podujatie s názvom Pro bono akčné fórum: Praktické kroky k zamestnávaniu Rómov vo vašej firme. Na podujatí sa stretávajú slovenskí experti a zástupcovia všetkých sektorov a spoločne vytvoria súbor krokov resp. akčný plán pre vybrané firmy, ktoré sú ochotné prijať navrhované opatrenia. Plány budú zostavované na mieru, na základe identifikovaných potrieb a problémov konkrétnych firiem. Prezentácia výsledkov podujatia bude prebiehať na mieste konania (Halmi space, Hlavná 21, Košice) o 15:30.

Nadácia Pontis
Nadácia Pontis je jednou z najväčších grantových nadácií na Slovensku. Podporujeme firemnú a individuálnu filantropiu, firemné dobrovoľníctvo a presadzujeme zodpovedné podnikanie. S firmami spolupracujeme pri tvorení a napĺňaní ich filantropických stratégií a spravujeme ich nadačné fondy. Firemné dobrovoľníctvo a pro bono rozvíjame aj vďaka najväčšiemu podujatiu firemného dobrovoľníctva v strednej Európe – Nášmu Mestu a Pro Bono Maratónu. Sme tiež administrátorom združenia zodpovedných firiem, Business Leaders Forum. Organizujeme ocenenie zodpovedného podnikania Via Bona Slovakia. Zameriavame sa aj na rozvíjanie darcovstva jednotlivcov cez DobraKrajina.sk a Srdce pre deti. Strategicky sa vo Fonde pre transparentné Slovensko venujeme aj odstraňovaniu korupcie. V oblasti vzdelávania sa zameriavania na rozširovanie inovatívnych prístupov. Presadzujeme tiež zahraničnú politiku Slovenska a Európskej únie, založenú na hodnotách demokracie, rešpektovaní ľudských práv a solidarite.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK