Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Spolupráca s mestom Sabinov

K existujúcim partnerským mestám Prešovskej univerzity pribudlo tento semester aj mesto Sabinov. V zastúpení rektora PU prof. Petra Kónyu a primátora mesta Sabinov Ing. Petra Molčana došlo v priebehu mesiaca október k podpísaniu Memoranda o vzájomnej spolupráci.

Na spoločnom stretnutí sa obe strany v súlade so zámermi rozvoja PU v Prešove a mesta Sabinov dohodli, že sa budú na princípoch vzájomnej dôvery a porozumenia usilovať o spoluprácu pri rozvoji turistického ruchu a ďalších odvetví hospodárstva, ako aj pri usporadúvaní vzdelávacích akcií a organizovaní spoločných podujatí. Budú si nápomocní pri podávaní žiadostí a riešení národných a medzinárodných projektov a v spolupráci so základnými a strednými školami budú realizovať i letnú prázdninovú univerzitu. Univerzita ponúka odbornú pomoc pri tvorbe stratégie rozvoja vzdelávania v meste Sabinov, pričom v spolupráci s ním deklaruje význam a dôležitosť v rómskych komunitách. Nemenej dôležitá bude aj pomoc pri implementácii mesta Sabinov v programe Smart city.

„Podpis memoranda je prvým oficiálnym krokom k prehĺbeniu a rozšíreniu spolupráce medzi našou univerzitou a mestom Sabinov, osobitne v oblasti školstva, národnej a regionálnej kultúry, histórie, ako aj spoločenského života, “ uviedol pri podpise rektor univerzity prof. Kónya, ktorý verí, že spolupráca bude efektívna a prospešná pre obe strany.

„Naším cieľom je nadviazať priamy kontakt s vedeckou inštitúciou a dosiahnuť tak pokrok a väčšiu racionalizáciu našich aktivít za podpory vzdelaných ľudí. Častokrát nemáme personálne ani odborné kapacity na to, aby sme mohli všetky oblasti detailne skúmať. Mojím krédom je dať sa poučiť ľuďmi, ktorí na to majú a ktorí tomu rozumejú, “ priblížil svoje očakávania primátor Ing. Molčan. Zároveň doplnil, že v tejto súvislosti dal za úlohou odboru školstva pripraviť návrhy tém záverečných prác zameraných na špecifické problémy a oblasti, ktorými by sa mohli študenti PU zaoberať a následne sa po skončení štúdia prípadne v meste aj zamestnať. Ako podotkol primátor, mesto má skúsenosť so spoluprácou s Prešovskou univerzitou, a to pri príprave publikácie o dejinách mesta Sabinov, ktorá bola pod gesciou prof. Petra Kónyu vydaná v roku 1998. Vzhľadom na odstup času obaja účastníci stretnutia vidia priestor na jej revidovanie.

Vychádzajúc z obsahu memoranda budú obe strany hľadať prienik svojich činností pri tvorbe a realizácii spoločných projektov, pri vzájomnom skvalitňovaní komunikácie a výmene informácií, ale taktiež pri spoločnej prezentácii a propagácii výsledkov ich spoločnej činnosti.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK