Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Jesenný deň materských škôl na Pedagogickej fakulte

Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove (PF PU) už tretí rok oslavuje Deň materských škôl na Slovensku, tentokrát ho nazvala Jesenný deň materských škôl. Milého podujatia s bohatým programom sa zúčastnilo 60 detí spolu so svojimi učiteľkami.

Podujatie v dopoludňajších hodinách otvorila dekanka PF PU v Prešove doc. Ing. Jana Burgerová, PhD. , ktorá privítala deti zo šiestich fakultných materských škôl (MŠ Bajkalská, Bernolákova, Budovateľská, Čapajevova, Jurkovičova a Mirka Nešpora) a zaželala im príjemný deň strávený na fakulte.

O zaujímavý program, plný hier, tvorivosti a radosti sa postarali študentky 2. ročníka študijného magisterského programu Predškolská pedagogika, pomáhali im aj štyria študenti bakalárskej formy štúdia. „Detičky sa na chvíľu stali veľkými školákmi, ktorí plnili rôzne zaujímavé úlohy. Aktivity boli rozdelené do štyroch učební a využitá bola aj chodba. Každá aktivita mala svoj názov, obsah a splnenie úloh deťmi bolo odmenené pečiatkou na diplome, ktorý si odniesli ako pamiatku na tento deň domov, “ priblížila PaedDr. Monika Miňová, PhD. z Katedry predškolskej a elementárnej pedagogiky a psychológie PF PU v Prešove. Ako doplnila, pre deti bolo pripravené malé občerstvenie a spoločné zážitky umocnil aj spev Hymny Dňa materských škôl na Slovensku, záverečné tancovanie a spoločné fotenie.

Fakultné podujatie pod názvom Jesenný deň materských škôl, organizované študentmi a učiteľmi Pedagogickej fakulty PU, má ambíciu stať sa tradičnou aktivitou pre fakultné materské školy. „Touto aktivitou chceme rozšíriť spoluprácu s fakultnými materskými školami a zároveň sa zapojiť do sprievodných aktivít k Dňu materských škôl na Slovensku a podporiť tak význam, poslanie a opodstatnenie materskej školy v živote dieťaťa, “ doplnila dr. Miňová.

Myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku, ktorý pripadá na 4. novembra, vyšla z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP). Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK