Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Kilometre vrtov pod Wilec hôrkou

Prvá etapa sanačných práce pod Wilec hôrkou je dokončená. Nebezpečné zosúvanie svahov už eliminujú vrty, ktoré z neho odvádzajú nadbytočnú vodu.

„Investícia do tohto zosuvového územia je investíciou do bezpečnosti ľudí, “ zdôrazňuje prešovská primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s ukončením prvej etapy sanačných prác zosuvového územia pod Wilec hôrkou. Na práce v hodnote takmer 600 000 eur pritom mesto Prešov získalo dotáciu z Environmentálneho fondu v objeme 200 000 eur (so spolufinancovaním 10 526,32 eura), zvyšok sumy, cca 390 000 eur eur, mesto našlo vo svojom rozpočte.

V rámci tejto etapy sanácie zosúvajúceho sa svahu, ktorá začala vlani v jeseni, bolo na jedenástich stanovištiach západného brehu Torysy zrealizovaných 42 subhorizontálných vrtov - tri až štyri na každom stanovišti, s celkovou dĺžkou 4660 metrov. Súčasťou vrtov bolo tiež zhotovenie jedenástich zberných šácht, z ktorých je zachytená voda odvádzaná priamo do rieky Torysa, resp. do vsakovacích objektov.

Okrem toho zhotoviteľská spoločnosť uskutočnila aj doplňujúci inžinierskogeologický prieskum (8 vrtov do hĺbky 8 až 25 metrov), merania pohybu geologických vrstiev, geodetické a geologické práce.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK