PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16836/lesna_zver_na_ceste.html

Lesná zver na ceste

Dlhšie noci, znížená viditeľnosť aj počas dňa, nízke teploty a zhoršené počasie. To všetko so sebou prináša jeseň.

K jesennému obdobiu ale neodmysliteľne patrí aj lesná či poľná zver. Tá je aktívna po zotmení, ale aj nadránom. Myslite na to, keď prechádzate cez prostredie, v ktorom sa zver pohybuje. Najčastejšie to je v blízkosti ciest medzi obcami, v okolí ktorých sú lesy a polia. Zvýšené riziko stretu so zverou je najmä v noci a ráno, kedy môže byť viditeľnosť a pozornosť vodičov znížená.

V piatok (3.11.2017) v čase okolo 23:45 h viedol muž z okresu Humenné osobné auto VW Passat po ceste od obce Hažín nad Cirochou na Kamenicu nad Cirochou. Z ľavej strany mu náhle vbehla do jazdnej dráhy jelenica pričom došlo k zrážke. Po náraze jelenicu vyhodilo do vzduchu a dopadla na vozidlo Seat Leon, ktoré jazdilo v tom istom smere. Jelenica prerazila čelné sklo a ostala zakliesnená na predných sedadlách. Vodič Seatu so spolujazdcom boli jednorázovo ošetrení. Vodič Passatu neutrpel žiadne zranenia. Dychové skúšky na alkohol boli u vodičov negatívne. Škody na vozidlách boli predbežne vyčíslené na 3 000. - €. Jelenicu si prevzal poľovný hospodár, škodu predbežne vyčíslil na 250. - €.

Aj tak milé zviera ako je srnka, jelenica, či zajac, dokážu spôsobiť vážne poškodenie vozidla, nehovoriac, že zrážka s nimi môže skončiť tragicky. Preto by vodiči mali byť mimoriadne opatrní. Pri jazde autom sa plne venujte vedeniu vozidla a všímajte si aj okolie, aby ste včas vedeli reagovať, ak vám lesná zver vojde do jazdnej dráhy. Dobrý indikátorom výskytu zvery v okolí cesty sú svietiace oči zvierať v tme. Zvieratám sa nesnažte vyhnúť vo veľkej rýchlosti, ale pribrzdite. Následky šmyku môžu byť totiž oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom.
Ak sa aj nič vážne nestane, zrazenú zver nikdy neberte, ale zavolajte políciu, poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie. Takéto konanie je možné totiž kvalifikovať ako trestný čin pytliactva, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

 
7.11.2017 | Autor: Daniel Džobaník | Polícia a záchranné zložky | čítané: 2093 krát