PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16837/unesco_philosophy_day-night_2017.html

UNESCO Philosophy Day/Night 2017

UNESCO Philosophy Day/Night 2017 v Prešove prekvapí bohatým programom, v ktorom okrem iného predstaví celosvetovo známy World Eye Contact Experiment, s cieľom podporiť hodnotu ľudskosti a zdôrazniť vzájomné ľudské prepojenie.

Pri príležitosti Svetového dňa filozofie UNESCO (UNESCO World Philosophy Day) sa dňa 9. 11. 2017 v čase od 10:30 do 00:30 hod. v priestoroch Wave – centrum nezávislej kultúry uskutoční UNESCO Philosophy Day/Night 2017. Organizátorom v poradí už druhého ročníka tohto podujatia je Katedra bioetiky UNESCO v spolupráci s Inštitútom etiky a bioetiky, Inštitútom filozofie a Inštitútom politológie Filozofickej fakulty PU v Prešove. Podujatie je podporené Slovenskou komisiou pre UNESCO pri Ministerstve zahraničných vecí Slovenskej republiky, Prešovskou univerzitou v Prešove (v rámci Týždňa vedy a techniky 2017), Slovenským filozofickým združením pri SAV a Fondom na podporu umenia.

Tradícia Svetového dňa filozofie UNESCO začala v roku 2005. Jej cieľom je vyzdvihnúť význam a prínos filozofie v dejinách, ale i aktuálnych kontextoch ľudského myslenia. Celosvetovo pripadá Svetový deň filozofie každoročne na tretí novembrový štvrtok. Cieľom je oceniť nezastupiteľnú úlohu filozofického myslenia pri dôležitých výzvach dnešnej doby. Podľa slov Generálnej riaditeľky UNESCO Iriny Bokovej „je filozofická úvaha predovšetkým výzva k pokore, urobiť krok späť a zapojiť sa do zdôvodneného dialógu, vybudovať riešenia výziev, ktoré sú mimo našej kontroly. To je najlepší spôsob vzdelávania osvietených občanov, ktorí sú schopní bojovať proti hlúposti a predsudkom“. Akcie organizované v rámci Svetového dňa filozofie, ako napr. UNESCO Philosophy Day/Night v Prešove, sa usilujú o vytvorenie priestoru pre otvorený filozofický dialóg na miestnej, národnej, no i medzinárodnej úrovni. V rámci UNESCO Philosophy Day/Night v Prešove je pre odbornú aj laickú verejnosť pripravený bohatý program s niekoľkými inovačnými aktivitami, ako napríklad World Eye Contact Experiment 2017 Prešov, celodenná prezentácia a predaj kníh (predovšetkým filozofických, etických a estetických diel) pod taktovkou prešovskej pobočky kníhkupectva Artforum, videoprojekcia spojená s diskusiou a živé vystúpenia. V závere podujatia je naplánovaná panelová diskusia na tému Filozofia v živote.

Východiskovou témou série verejných prednášok, textových seminárov a workshopov je Pôvod a zmysel morálky. Snahou organizátorov je vytvoriť podmienky pre produktívny prienik filozofie, etiky, umenia a každodennej praxe s cieľom zvýšiť povedomie verejnosti o celospoločenskom význame filozofie, etiky a umenia, podporiť filozofické a racionálne úvahy, motivovať ľudí k sebapoznávaniu a nabádať každého účastníka k aktívnemu uvažovaniu o (dnešnom) svete. Program určite zaujme nielen akademických pracovníkov či študentov, ale aj širokú verejnosť.

 
8.11.2017 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1195 krát