Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

V Prešove udelili Cenu a Plakety Eugena Bárkánya

V prešovskej Ortodoxnej synagóge bola včera otvorená konferencia Židovské kultúrne dedičstvo na Slovensku. Jej súčasťou bolo aj odovzdávanie Ceny a Plakiet Eugena Bárkánya.

„Je veľmi dôležité zachrániť to, čo máme a cez našu pamäť zachrániť aj to, čo už nemáme, lebo cez naše dedičstvo budú ďalšie generácie rozprávať o nás, “ vyslovil rabín Miša Kapustin počas otvorenia konferencie Židovské kultúrne dedičstvo na Slovensku, ktorú svojou prítomnosťou podporili aj prešovská primátorka Andrea Turčanová, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Igor Rintel či Mons. Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup a metropolita.

Cieľom konferencie je nielen upriamiť pozornosť na túto židovského kultúrneho dedičstva, ale tiež pozitívne vyzdvihnúť aktivity v oblasti zachovania židovských pamiatok.

Súčasťou otvorenia preto bolo aj odovzdávanie Ceny a Plakiet Eugena Bárkánya. Plakety boli udelené Jánovi Gurnikovi z Huncoviec, za široké spektrum kultúrnych a pamätných aktivít spojených s pripomínaním zaniknutej židovskej komunity v Huncovciach a podiel na vzniku pamätníka obetí holokaustu a Karolovi Kurtulíkovi z Námestova za opravu a údržbu židovského cintorína v Námestove, ako aj za dlhodobé aktivity, ktoré pomáhajú udržiavať spomienku na židovskú komunitu v oblasti Hornej Oravy a na obete holokaustu.

Cenu Eugena Bárkánya získalo OZ Truc Sphérique, ktoré komisia ocenila za úspešné zvládnutie rekonštrukcie historického objektu neologickej synagógy v Žiline, pri ktorom sa prejavil citlivý prístup k židovským hodnotám i tradíciám.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK