Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Obľúbené animované filmy z detskej filmovej premietačky

Animácia a obľúbené animované filmy boli témou novembrového stretnutia členov Klubu nadaných detí Prešov.

Zaujímavé informácie o prvých animovaných filmoch, ale aj prehliadka jedinečných animovaných „kúskov“ premietali nadané deti zo starej filmovej premietačky, ktorá bola kedysi prvým domácim kinom rodičov detí.

Dejiny animovaného filmu siahajú až do čias praveku, čo dokazujú aj objavené maľby na stenách jaskýň, na ktorých boli zvieratá vyobrazené s nohami vo viacerých polohách. Za akýsi príklad ranej animácie možno pokladať aj vyše 5 000 rokov starú hlinenú misu, po obvode ktorej je namaľovaných päť obrázkov kozy. Neexistovalo však žiadne zariadenie pre zobrazenie obrázkov v pohybe, a teda nejde o animáciu v pravom zmysle slova.

Za prvého skutočného animátora je dodnes považovaný J. Stuart Blacton, ktorý na vytvorenie animácie používal stop-motion techniku a ručnú kresbu a jeho najznámejším filmom bol film „Humorous phases of funny faces“ z roku 1906. Ďalším z priekopníkov bol Francúz Émile Kohl, ktorý v roku 1908 priniesol na svetlo sveta film „Fantasmagorie“.

Krátku históriu animácie napokon priblížili ukážky prvých animovaných filmov od spomínaných autorov až po tie súčasné.
Stretnutie oživilo aj premietanie detským projektorom DIAX , ktorého „vek“ presahuje 30 rokov. Patrilo k obľúbenej detskej „hračke“ mnohých rodičov členov Klubu nadaných detí. Premietali sa na ňom 35 milimetrové filmy, najmä rozprávky a 5 centimetrové „diáky“ s rodinnými fotografiami, či zábermi miest. Deti si pozreli rozprávku Alibaba a štyridsať zbojníkov a Robinson Crusoe. Keďže rozprávky premietané detským projektorom nie sú ozvučené, vymyslieť komentár museli sami.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK