Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Prešovskú univerzitu navštívil prezident SR

Prešovská univerzita v Prešove (PU) dnes privítala na svojej pôde prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. PU je teda univerzitou, ktorú prezident po nástupe do funkcie navštívil ako prvú spomedzi všetkých univerzít a svoje prvenstvo si drží aj v tomto prípade, keďže ako jediná hostila prezidenta po druhýkrát.

Po oficiálnom prijatí sa prezident spoločne s rektorom presunuli na stretnutie s vedením PU, ako aj dekankami a dekanmi jednotlivých fakúlt univerzity. Na úvod stretnutia rektor univerzity bližšie oboznámil prezidenta so základnými charakteristikami univerzity, pričom vyzdvihol skutočnosť, že Prešovská univerzita je, čo do poštu študentov, treťou najväčšou na Slovenku a zároveň najväčšou mimobratislavskou univerzitou. V rámci spoločnej diskusie sa prítomní dotkli viacerých aktuálnych otázok a problémov slovenského školstva. „Diskutovali sme o tom, čo teší, ale aj čo bolí univerzitu a som rád, že je o ňu zo strany študentov veľký záujem. Pozitívne oceňujem taktiež jej úspech a mimoriadne výsledky, ktoré dosahuje vo vedeckej oblasti. V rámci diskusie sme sa samozrejme dotkli aj skutočnosti, že ministerstvo školstva má rok čo rok nového ministra, a že nám v slovenskom školstve chýba systémové riešenie. Analyzovali sme taktiež dôvody odlivu študentov do zahraničia, ktorý je v niektorých prípadoch spôsobený nedostatočnou schopnosťou našich univerzít predať sa, “ uviedol prezident Andrej Kiska. „Stretnutie sa uskutočnilo v konštruktívnej atmosfére, som rád, že sa pán prezident živo zaujímal o aktuálne problémy univerzity ale predovšetkým o to, čím žijú, aké majú názory a ako vnímajú súčasnú realitu študenti PU, “ doplnil rektor PU Peter Kónya.

Prezident Andrej Kiska sa následne podpísal do kroniky univerzity a presunul sa na stretnutie s autormi odbornej publikácie Atlas rómskych komunít na Slovensku, na ktorom sa prítomní zhodli, že na riešenie rómskej problematiky nie je dostatočné odhodlanie a presvedčenie politických elít ako aj istej časti spoločnosti.

Poslednou zastávkou prezidenta na pôde PU bola prednášková aula, v ktorej sa stretol a živo diskutoval so študentmi. Tí sa prezidenta pýtali na možnosti riešenia v súvislosti s nedostatočnou uplatniteľnosťou mladých absolventov v praxi, predovšetkým na východe Slovenska. Do diskusie s prezidentom sa zapojila aj mladá ukrajinská študentka PU, ktorá poukázala na neľahkú situáciu vo svojej rodnej krajine a cestu za vzdelaním na Slovensko.

„Teší ma, že sa pán prezident rozhodol po takmer troch rokoch zavítať na pôdu našej univerzity. Zároveň to berieme ako záväzok do budúcna, aby si naša univerzita udržala svoje miesto v slovenskom akademickom priestore, ako aj vysokú úroveň vzdelávania vedeckého výskumu, ktorú doposiaľ univerzita dosiahla, “ zhodnotil rektor univerzity, ktorý prezidentovi pri príležitosti 20. výročia vzniku univerzity odovzdal pamätnú medailu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK