Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Pridajte sa podať pomocnú ruku

Pred blížiacou sa zimou sa partneri zo sociálnej oblasti spájajú, aby poskytli pomoc a pomohli zachovať ľudskú dôstojnosť ľuďom bez domova. So šírením osvety sa môže pridať aj verejnosť.

V otázke pomáhať núdznym je potrebné spolupracovať. Odbor sociálnych služieb poukázal na potrebu spolupráce FNsP, polície, samosprávy a ďalších partnerov pri riešení nepriaznivej sociálnej situácii občanov, ktorí žijú na ulici. Spoločne je totiž ľahšie občanovi zabezpečiť základné životné potreby, ak o pomoc má on sám záujem.

Pracovného rokovania, cieľom ktorého bolo stanoviť spoločný postup pri pomoci ľuďom bez domova v zimnom období, sa zúčastnili zástupcovia sociálneho odboru MsÚ v Prešove, FNsP A. Reimana v Prešove, GKCH v Prešove, SČK ÚS v Prešove a MsP v Prešove.

Sociálne služby tejto cieľovej skupine sa v Prešove poskytujú na ul. Pod Táborom, kde má stredisko služieb Gréckokatolícka charita vrátane útulku pre 58, nocľahárne pre 22 a v nízkoprahového denného centra pre 24 odkázaných občanov. Charita zároveň poskytuje možnosť využitia strediska osobnej hygieny, kde je možné bezplatne sa osprchovať. Raz týždenne si môžu ľudia bez domova bezplatne vymeniť šatstvo, ak je to potrebné častejšie, tak za päť centov. Charita zároveň bezplatne poskytuje polievky.

Slovenský červený kríž Prešov ponúka taktiež teplú polievku a čaj a úzko spolupracuje s OZ Podaj ďalej, s ktorým aj v tomto roku bude v druhej polovici novembra organizovať zber teplého oblečenia na verejnom priestranstve, kde si anonyme ľudia bez domova budú môcť bezplatne toto donesené oblečenie zobrať.

Častý kontakt s cieľovou skupinou majú aj členovia Mestskej polície v Prešove, kde miesta s najväčším zdržiavaním týchto ľudí sú nákupné centrá, pribudli počas zimy aj vchodové priestory v obytných domov, verejné priestory, ako stanica a pod.

Zúčastnení sa dohodli, že sa v najbližšom čase vykoná monitoring ľudí žijúcich na ulici, a to za účelom informovať ich o možnostiach sociálnej pomoci na území mesta. Vyhľadávaciu činnosť vykonajú sociálni pracovníci odboru, terénni sociálni pracovníci GKCH za asistencie členov MsP v Prešove.

Zámerom mesta je aktivizovanie všetkých zložiek, ktoré môžu byť nápomocné pri zabezpečení základných životných potrieb občanov bez domova.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK