Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Prešovský kickboxer prepisoval históriu Slovenského kickbox

Mladý a talentovaný len 19-ročný kickboxer Marek Karlík odchovanec kickboxing klubu Panter Prešov získal pre Slovensko historicky prvú mužskú zlatú medailu na seniorských majstrovstvách sveta WAKO v Budapešti a zapísal sa tak do histórie slovenského kickboxu, keď sa to pred ním žiadnemu reprezentantovi od samostatnosti Slovenska nepodarilo.

Na našich pretekárov čakala obrovská konkurencia v podobe 1388 pretekárov zo 60 krajín sveta a 5 kontinentov. Boli vybraní len tí najlepší z jednotlivých krajín, čo potvrdzuje pravidlo, že v jednej kategórií len jeden najlepší . Medzi nimi boli aj štyria reprezentanti z Prešova. Marek Karlík, Kristína Urdová, Alexandra Nižníková a Sofia Adamečková trénovali celé mesiace aby mohli zabojovať o tie najcennejšie kovy. Dievčatá predviedli výborné zápasy no ich pôsobenie sa ukončilo po veľmi tesných prehrách.

Pre veľa reprezentantov to bol ich prvý svetový seniorský šampionát. Jedným z nováčikov bol aj Marek Karlík, ktorý sa nedal zahanbiť a aj napriek svojmu nízkemu veku porazil oveľa starších a skúsenejších súperov.

Už druhý rok obsadzuje medailové priečky v seniorskej kategórii. Na minuloročných majstrovstvách sa stal vicemajster Európy a krásnym výsledkom odštartoval svoju kariéru seniorského reprezentanta. Marek sa môže taktiež pýšiť titulmi, ako napríklad juniorský majster sveta 2016, 3 krát získal titul juniorského majstra Európy a stal sa taktiež juniorským vicemajstrom Sveta.
Získať zlatú medailu na seniorských majstrovstvách je obrovský úspech pre slovenský šport. Takýto úžasný výsledok sa nepodaril ešte žiadnemu slovenskému kickboxerovi.

„Sám som tomu nemohol uveriť. Bol to jeden z najkrajších pocitov plný emócií a radosti.“ vyjadril sa krátko po zápase náš slovenský reprezentant Marek (19). Jeho bojovnosť bola viditeľná počas celého šampionátu a spolu s radami trénerov doviedli tohto mladého muža až do úplného finále. Podarilo sa mu vyhrať nad domácim, veľmi skúseným pretekárom 3:0 a obhájiť tak svoj prvý titul seniorského majstra sveta v kategórii kick light -74kg.

Úspechy sa avšak nerodia cez noc. Pre Mareka to bolo najťažšia a najdlhšia príprava v jeho kariére. Celoročné kontrolné turnaje, mesiace dvojfázových tréningov a škola dali nášmu pretekárovi občas zabrať. Avšak podľa trénera Jozefa Kolozsyho to zvládol s úsmevom. „Musím povedať, že Marek na sebe tvrdo pracoval celý rok. Je to veľký talent a som veľmi šťastný, že môžem trénovať tak mladých a talentovaných ľudí ako je on“.

Veríme, že Marek bude aj naďalej získavať tie najcennejšie kovy. Držíme mu prsty a prajeme veľa úspechov.

Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Jarná časť dostala zelenú!
Presne tri mesiace trval zimný spánok v mužskej regionálnej 3b Hokejbalovej lige VÝCHOD, no počasie sa snáď už umúdrilo a tak už nič nebránilo tomu, aby si hokejbalu chtivá partia opäť skrížila hokejky na ihriskách v Prešove a Trebišove.
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Prešovskí volejbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v nadstavbe
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov zápasmi 5. kola druhej, tvz. nadstavbovej časti. V skupine o 1. -4. miesto privítali volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov na domácej palubovke hráčov Rieker UJS Komárno. Zverencom trénera Erika Digaňu sa v televíznom prenose podarilo ukončiť sériu troch prehier v rade a pred zaplnenou tribúnou sa tešili z výhry po dramatickom priebehu 3:2 (25:23, 18:25, 25:17, 16:25, 15:13).
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
Tatran Prešov postúpil do štvrťfinále Európskeho pohára EHF
Dokázali to! Hádzanári Tatrana Prešov postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára EHF, keď v odvetnom stretnutí proti islandskému tímu FH Hafnarfjördur zmazali päťgólové manko z prvého súboja (30:35) a po víťazstve 31:23 (15:13) sa tešia z postupu medzi osem najlepších tímov celej súťaže.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK