PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16860/presovsky_kickboxer_prepisoval_historiu_slovenskeho_kickbox.html

Prešovský kickboxer prepisoval históriu Slovenského kickbox

Mladý a talentovaný len 19-ročný kickboxer Marek Karlík odchovanec kickboxing klubu Panter Prešov získal pre Slovensko historicky prvú mužskú zlatú medailu na seniorských majstrovstvách sveta WAKO v Budapešti a zapísal sa tak do histórie slovenského kickboxu, keď sa to pred ním žiadnemu reprezentantovi od samostatnosti Slovenska nepodarilo.

Na našich pretekárov čakala obrovská konkurencia v podobe 1388 pretekárov zo 60 krajín sveta a 5 kontinentov. Boli vybraní len tí najlepší z jednotlivých krajín, čo potvrdzuje pravidlo, že v jednej kategórií len jeden najlepší . Medzi nimi boli aj štyria reprezentanti z Prešova. Marek Karlík, Kristína Urdová, Alexandra Nižníková a Sofia Adamečková trénovali celé mesiace aby mohli zabojovať o tie najcennejšie kovy. Dievčatá predviedli výborné zápasy no ich pôsobenie sa ukončilo po veľmi tesných prehrách.

Pre veľa reprezentantov to bol ich prvý svetový seniorský šampionát. Jedným z nováčikov bol aj Marek Karlík, ktorý sa nedal zahanbiť a aj napriek svojmu nízkemu veku porazil oveľa starších a skúsenejších súperov.

Už druhý rok obsadzuje medailové priečky v seniorskej kategórii. Na minuloročných majstrovstvách sa stal vicemajster Európy a krásnym výsledkom odštartoval svoju kariéru seniorského reprezentanta. Marek sa môže taktiež pýšiť titulmi, ako napríklad juniorský majster sveta 2016, 3 krát získal titul juniorského majstra Európy a stal sa taktiež juniorským vicemajstrom Sveta.
Získať zlatú medailu na seniorských majstrovstvách je obrovský úspech pre slovenský šport. Takýto úžasný výsledok sa nepodaril ešte žiadnemu slovenskému kickboxerovi.

„Sám som tomu nemohol uveriť. Bol to jeden z najkrajších pocitov plný emócií a radosti.“ vyjadril sa krátko po zápase náš slovenský reprezentant Marek (19). Jeho bojovnosť bola viditeľná počas celého šampionátu a spolu s radami trénerov doviedli tohto mladého muža až do úplného finále. Podarilo sa mu vyhrať nad domácim, veľmi skúseným pretekárom 3:0 a obhájiť tak svoj prvý titul seniorského majstra sveta v kategórii kick light -74kg.

Úspechy sa avšak nerodia cez noc. Pre Mareka to bolo najťažšia a najdlhšia príprava v jeho kariére. Celoročné kontrolné turnaje, mesiace dvojfázových tréningov a škola dali nášmu pretekárovi občas zabrať. Avšak podľa trénera Jozefa Kolozsyho to zvládol s úsmevom. „Musím povedať, že Marek na sebe tvrdo pracoval celý rok. Je to veľký talent a som veľmi šťastný, že môžem trénovať tak mladých a talentovaných ľudí ako je on“.

Veríme, že Marek bude aj naďalej získavať tie najcennejšie kovy. Držíme mu prsty a prajeme veľa úspechov.

 
14.11.2017 | Autor: Lucia Fecková | Šport | čítané: 4481 krát