Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prešov v purpurovom

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí sa metropola Šariša zahalí do purpurovej farby. Prešov tým vyjadrí spolupatričnosť a podporu rodín s týmito malými bojovníkmi, purpurová farba bude patriť dominantám - Vodárenskej veži a historickej budove radnice.

Sedemnásty november má viacero prívlastkov, okrem iného je aj dňom svetovým. Tento deň je totiž vyhlásený za Svetový deň predčasne narodených detí, ktoré symbolizuje aj purpurová farba. Do nej bude symbolicky zahalený aj Prešov purpurovým nasvietením Vodárenskej veže a historickej budovy radnice (16. a 17. 11. 2017).

Okrem toho sa dňa 17. novembra od 14:00 h uskutoční výstava háčkovaných vecí a diskusia s rodinami predčasne narodených detí v Centre voľného času sv. J. Pavla II. v Prešove a o 16:00 h uskutoční sv. omša v Kostole Krista Kráľa na sídlisku Sekčov v Prešove. Veľký ohlas mal aj tohtoročný koncert, nad ktorým záštitu prevzala primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 10. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotnosti. „Štandardné“ tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených detí a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

Starostlivosť o predčasne narodené deti je náročná. Rodiny s predčasniatkami preto potrebujú pomoc a podporu. Občianske združenie malíček už šesť rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia malíček a zároveň vrchná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi: „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou.” Malíček zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa v súčasnosti zameriava na tvorbu Štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

K zvýšeniu povedomia o problematike predčasne narodených detí každoročne napomáha aj Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si celý svet pripomína 17. novembra. Bol založený európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí, ktorí sa rozhodli informovať o problematike predčasných pôrodov. Od roku 2011 slávime Svetový deň aj v Slovenskej republike. Malíček, ako člen medzinárodnej organizácie EFCNI je organizátorom osláv pre SR

Občianske združenie malíček už 6. rok organizuje v rámci Slovenska rôzne kultúrne a spoločenské aktivity. „Našou „srdcovkou“ spojenou s týmto významným dňom je benefičný večer s odovzdávaním cien Purpurové srdce“, vysvetľuje Ľubica Kaiserová. Malíček v tento benefičný večer oceňuje osobnosti, ktoré sa práve svojou činnosťou a pôsobením pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí – či už na akademickej, nemocničnej alebo domácej pôde. Tento rok pripadne tento výnimočný večer na 14. november 2017 o 17.00 v Primaciálnom paláci v Bratislave. Záštitu nad tohtoročným Svetovým dňom prevzal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Po celom Slovensku sa ale pri príležitosti svetového dňa predčasne narodených detí rozžiaria purpurovou farbou viaceré významné budovy.

Medzi ďalšie aktivity, ktorými sa občianske združenie Malíček rozhodlo na Slovensku podporiť svetový deň predčasne narodených detí a na ktoré je aj široká verejnosť srdečne vítaná sú:

17.11. o 18:00 – sv. omša, Kostol Krista Kráľa na sídlisku Sekčov v Prešove
17.11. o 14.00 – výstava háčkovaných vecí a diskusia s rodinami predčasne narodených detí, Centrum voľného času sv. J. Pavla II. v Prešove
13.11. – 19.11. – osveta na školách (prednášky, diskusie, stretnutia)
Stredná zdravotnícka škola v Trenčíne, vyvrcholením bude 16.11. návšteva pracoviska JIS vo Fakultnej nemocnici Trenčín
Stredná zdravotnícka škola v Košiciach
Evanjelické gymnázium V Prešove
Gymnázium Konštantinova v Prešove
23.11. o 19.00 – pomáhajúci Pub kvíz, ktorý organizuje europoslankyňa Jana Žitňanská, Kalab na Zámockej 5 v Bratislave

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK