Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Ako rýchlo sa vráti investícia do tepelného čerpadla?

Tepelné čerpadlá sú ekologické, pretože využívajú obnoviteľné zdroje energie. Vyžadujú síce vyššie náklady na obstaranie, ale vďaka úprosnej prevádzke sa investícia v priemere do 5-8 rokov vráti.

Kedy sa tepelné čerpadlo vyplatí
Najviac sa tepelné čerpadlá odporúčajú u novostavieb a rekonštruovaných domov. Vždy je najlepšie nechať si poradiť od odborníka a podľa jeho rád vybrať vhodný typ. Ušetríte tak desiatky tisíc na nákladoch a následnej prevádzke.
Finančná návratnosť tepelného čerpadla
Stavby, ktoré majú horšie izolačné vlastnosti a ich vytápanie elektrinou či plynom stojí nemalé peniaze, zaznamenajú pri obstaraní tepelného čerpadla najrýchlejšiu návratnosť. Najdlhšiu naopak čakajte u domov, ktoré sú dobre zateplené.
Pokiaľ zrovnáte tepelné čerpadlo s vytápaním pomocou elektriny, môžete s čerpadlom ušetriť až 2/3 nákladov. V tomto prípade je možné očakávať i rýchlu návratnosť investície. Oproti vytápaniu plynom ušetríte asi 50% nákladov. Aj tu sa investícia vráti v priemere 6 rokov. Nakoľko ceny tepelných čerpadiel za posledné roky výrazne klesli, skrátila sa aj doba návratnosti. Väčšine domácnostiam sa tak investícia vráti v priemere za 5-8 rokov. Na obstaranie tepelného čerpadla naviac môžete získať dotáciu.

Trocha matematiky
Aby ste si mohli presnú návratnosť investície spočítať, je potrebné zistiť si popredu niekoľko parametrov a porovnať ich medzi sebou.
1) Celkové investičné náklady na tepelné čerpadlo
2) Celkové investičné náklady na porovnávaný zdroj tepla (napr. plynový kotol)
3) Prevádzkové náklady tepelného čerpadla
4) Prevádzkové náklady porovnávaného zdroja tepla

Modelový príklad:
Investícia do tepelného čerpadla vzduch-voda: cca 9 600 €
Investícia do plynového kotla: cca 4 600€
Rozdiel: 5 000 €
Prevádzkové náklady domu s tepelným čerpadlom: cca 880 € za rok
Prevádzkové náklady domu s plynovým kotlom: cca 1 760 € za rok
Rozdiel: 880 € za rok

V tomto prípade sa teda vstupné investície vrátia za cca 5 a ¾ roku (5 000/880). Od 6. roku ďalej ušetríte každý rok polovicu nákladov na vytápanie.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK