Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Pomoc i poriadok

V Prešove včera začali pôsobiť občianske hliadky. Traja muži a tri ženy budú spolupracovať pri zabezpečovaní verejného poriadku.

„V našej rodine všetci pracujú, otec vstáva do práce ráno o štvrtej. Často však do polnoci i dlhšie k nám z vonku dolieha krik detí, ktoré by už mali byť doma, a nedá sa pritom zaspať. Aj to, aby som zamedzil takým situáciám, bolo motiváciou k prihláseniu sa do projektu občianskych hliadok, “ vysvetľuje Michal Bandi, jeden zo šestice prvých členov občianskych hliadok, ktoré od pondelka 20. novembra pôsobia v Prešove.

Tri ženy a traja muži pod vedením koordinátorky spolupracujú s príslušníkmi prešovskej mestskej polície, pričom pôsobia predovšetkým preventívne. Sústredia sa hlavne na dodržiavanie verejného poriadku, na oblasť životného prostredia, ale aj na dodržiavanie čistoty a hygieny na verejných priestranstvách či na pôsobenie proti poškodzovaniu majetku.

Občianske hliadky môžu pôsobiť v Prešove celoplošne. „Ich služby však budú hlavne tam, kde vznikajú konfliktné situácie, “ zdôrazňuje náčelník mestskej polície Ján Andrejko. Pomoc hliadok vidí v preventívnom zamedzení vzniku konfliktných situácií.

„Pomáhať nám však budú aj pri riešení problémov s vyberaním kontajnerov, s požívaním alkoholických nápojov na verejnosti, s vyhadzovaním odpadkov, “ konkretizuje Ján Andrejko niektoré činnosti, ktorým sa občianske hliadky budú venovať. „Ženy sme si napríklad vybrali preto, lebo majú skúsenosti s deťmi, ktoré je potrebné často usmerňovať, “ dodáva.

„Vidím aj mnohých záškolákov, ako sa túlajú v čase, kedy by mali byť v školách. Myslím si, že budem vedieť pomôcť aj s týmto problémom, “ pripomína Žaneta Petíková a prízvukuje, že náročnej práce sa nebojí.

Občianske hliadky mesto Prešov realizuje v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci národného projektu „Šanca pre mladých“. Projekt, v rámci ktorého mesto vytvorilo sedem pracovných miest, bude trvať sedem mesiacov, do júna 2018. Jeho ďalšie pokračovanie bude závisieť od pozitív, ktoré prinesie.

V teréne sa prijatí členovia občianskych hliadok ocitnú už v najbližších dňoch, po absolvovaní potrebných školení.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK