PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16890/vyznamne_rekonstrukcie_zrychlia_dopravu_v_presove.html

Významné rekonštrukcie zrýchlia dopravu v Prešove

Odovzdaním staveniska bola začatá rekonštrukcia dôležitej prešovskej križovatky pri Lidli na sídlisku Sekčov. Zvýši sa jej dopravná priepustnosť. Úpravou prejdú aj ďalšie križovatky tejto frekventovanej časti Prešova.

„Šesť rokov som za úpravu tejto križovatky bojovala ako poslankyňa, tri roky ako primátorka, lebo viem, že dopravná situácia na sídlisku Sekčov je neúnosná. Konečne, po mnohých rokovaniach, sa to pohýna a táto dopravne vysoko zaťažená tranzitná križovatka sa bude upravovať. Dynamike cestnej dopravy v tejto časti Prešova však pomôžu aj výrazné úpravy ďalších križovatiek, “ uviedla primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s odovzdaním staveniska rekonštrukcie križovatky ulíc Rusínska Významné rekonštrukcie zrýchlia dopravu v Prešovea Arm. gen. Ludvíka Svobodu, ktorú investorsky zastrešuje Slovenská správa ciest (SSC).

Na križovatke pri Lidli tak po jej úprave pribudne v smere z Rusínskej ulice druhý odbočovací pruh doľava, čo zdvojnásobí prejazd vozidiel v smere na ul. Arm. gen. Ludvíka Svobodu a zároveň zvýši plynulosť dopravy z centra mesta. Na Rusínskej ulici sa tiež odstráni problematické zúženie dvoch jazdných pruhov na jeden. V tejto fáze sa začne s realizáciou prípravných prác (príprava staveniska, prekládka sieti a pod.), pričom rekonštrukčné práce sa naplno rozbehnú v jarných mesiacoch budúceho roka.

V nadväznosti na túto stavbu mesto Prešov pripravuje aj rekonštrukciu križovatky ulíc Arm. gen. Ludvíka Svobodu a Jurkovičová, kde je problematický hlavne výjazd z Jurkovičovej ulice, čoho dôsledkom sú časté kolízne situácie. Následne sa bude renovovať aj asfaltový povrch na ulici Arm. gen. Ludvíka Svobodu. V spolupráci s obcou Ľubotice je zasa pripravovaná úprava križovatky tejto ulice s ulicou Vihorlatská. Ide o projekty, ktoré chce mesto realizovať tiež na budúci rok.

Rok 2018 však bude na dopravné stavby v Prešove ešte bohatší – Slovenská správa ciest totiž začne ešte aj s výstavbou okružnej križovatky na Východnej ulici (pri OBI).

Tento stavebný ruch si preto vyžiada veľkú dávku trpezlivosti a ústretovosti vodičov. Odmenou však bude väčšia plynulosť premávky a zvýšený komfort v doprave, čo spolu s realizovanou rekonštrukciou miestnych komunikácii výrazne zlepší celkovú prešovskú dopravnú situáciu.

 
30.11.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Doprava | čítané: 2760 krát