Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Dielňa pre život pomáha mladým ľuďom k samostatnosti

„Bez práce nie sú koláče...“ Tento slogan si zvolila Dielňa pre život, ktorá vznikla v Prešove ako pracovný inkubátor, poskytujúci tlačiarenské a reklamné služby, ako aj kreatívne ručne vyrábané darčekové predmety.

Zamestnáva mladých ľudí po odchode z detských domovov, aby si osvojili pracovné aj životné zručnosti potrebné pre zaradenie sa do spoločnosti a na otvorený trh práce. „Slogan jednoznačne komunikuje potrebu uvedomiť si hodnotu práce a vypestovať v znevýhodnených mladých ľuďoch potrebnú mieru zodpovednosti, “ vysvetľuje manažér dielne Miroslav Iľko.

„Pracovná terapia sa nám osvedčila ako vhodný nástroj získavania zručností pre reálne zamestnanie, rozvoj sebadisciplíny, tvorivosti, dôslednosti a zodpovednosti. Preto sme sa s podporou Nadácie GRANVIA rozhodli zriadiť kreatívnu Dielňu pre život, v ktorej môžu mladí ľudia získavať pracovné zručnosti bez strachu zo zlyhania. Vytvorili sme v nej prostredie, v ktorom si môžu nielen zabezpečiť príjem, ale predovšetkým sa čo najlepšie pripraviť na reálne pracovné podmienky a získať potrebnú podporu, aby sa mohli postupne uchádzať o bežné pracovné miesta, “ vysvetľuje zámer Dielne pre život Marek Ilenin, riaditeľ neziskovej organizácie Relevant, ktorá projekt zastrešuje. Prešovská organizácia už jedenásť rokov prostredníctvom Domova na polceste Hniezdo pomáha mladým ľuďom po odchode z detských domovov či profesionálnych rodín zaradiť sa do zdravého pracovného a spoločenského prostredia.

„Napriek snahe zamestnancov detských domovov, ako aj zmenám vyplývajúcim z procesu deinštitucionalizácie sa mnohí mladí ľudia po odchode z domova nedokážu bezproblémovo začleniť do spoločnosti. Pri osamostatňovaní potrebujú starostlivosť a oporu vo forme sprevádzania, vzdelávania v oblasti hospodárenia s peniazmi, podporu a motiváciu pri udržaní si práce a poradenstvo v rôznych životných situáciách, “ vysvetľuje Marek Ilenin. To všetko sa im snaží Relevant poskytnúť svojim individuálnym prístupom, kombinujúcim rozvoj pracovných a životných zručností s osobnostným rozvojom a psychologickým poradenstvom.

Podľa koordinátorky Domova na polceste Hniezdo Martiny Spišákovej je v proces osamostatňovania rovnako dôležité sústrediť sa na osobnostnú zložku, ako na získavanie pracovných návykov. „Máme skúsenosti, že si naše klientky po odchode z domova našli prvú prácu, ale nedokázali si ju udržať, lebo neboli zvyknuté každé ráno vstávať do práce, mali časté absencie kvôli zanedbateľným zdravotným problémom a často sa dostávali do konfliktu s autoritami. Navyše traumy, ktoré si niesli so sebou z minulosti im znemožňovali sústrediť sa na to, aby v práci podali požadovaný výkon, “ vysvetľuje Martina Spišáková, ktorá sa okrem koordinácie Hniezda venuje aj psychoterapeutickému poradenstvu, vedeniu pracovnej terapie a koordinácii klientok zamestnaných v dielni. S každou z mladých žien, ktoré sú zamestnané v dielni, pracuje tím Relevantu na komplexnom osobnostnom rozvoji, aby mali čo najväčšie šance nielen získať, ale aj udržať si prácu a žiť plnohodnotný život.

Dielňa pre život ponúka zákazníkom široké portfólio služieb, ktoré označuje ako 3P: printoviny, polepy a potlače. Poskytuje tlač propagačných materiálov, vizitiek, plagátov, či diplomových prác; polepy áut, reklamných a orientačných tabúľ a potlače na textil, hrnčeky, puzzle a iné reklamné predmety. Zamestnáva klientky Domova na polceste Hniezdo, ktoré sú v dielni zapojené do výrobného procesu, úpravy, triedenia, balenia a distribúcie materiálov pre zákazníkov. Tie sa zároveň podieľajú na kreatívnych návrhoch, predovšetkým potlačí tričiek, a vyrábajú dekoračné mydlá a bižutériu. „V dielni sa učím byť na čas a vychádzať s pracovným kolektívom. Naučila som sa, že ak chcem niečo mať, musím pre to robiť niečo zmysluplné. Je to pre mňa veľká príležitosť získať nové skúsenosti, “ hovorí 19-ročná Patrícia Horváthová, ktorá v dielni pracuje od jej vzniku vo februári 2017.

Služby dielne využívajú najmä spoločnosti a organizácie, ktoré vidia zmysel a spoločenský prínos jej práce. Jednou z nich je Centrum Návrat v Prešove. Jeho koordinátorka Alena Molčanová na otázku, prečo sa rozhodla pre túto spoluprácu, odpovedá: „Je to príjemný pocit vedieť, že každá zo zaplatených mincí platí dva krát – raz za výrobok a raz za školu života a vedomie, že pracovať sa vyplatí.“

Pomocou podpory z grantu od Nadácie GRANVIA sa organizácii Relevant podarilo zakúpiť potrebné technické vybavenie, zaškoliť a zamestnať v dielni klientky, zriadiť e-shop Dielna. Relevant.sk a rozbehnúť výrobu a propagáciu. Po skončení podpory z projektu je pre organizáciu výzvou získať dostatočný počet partnerov, ktorí zabezpečia sebestačnosť a udržateľnosť dielne. „Všetok zisk z Dielne pre život využívame na jej chod a mzdy pre mladých ľudí, ktorí v nej pracujú a získavajú cenné zručnosti. Naši partneri získavajú kvalitné služby a výrobky a zároveň dávajú šancu mladým ľuďom posunúť sa o krok bližšie k samostatnosti, “ hovorí manažér Miroslav Iľko, ktorý je zároveň garantom kvality dielne. „Našim cieľom je získať partnerov so spoločenskou zodpovednosťou, ktorí v našej kreatívnej dielni nájdu viac ako len reklamnú agentúru, “ dodáva Marek Ilenin.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK