PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16908/presovska_univerzita_udelila_cestny_titul_dvom_vyznamnym_osobnostiam.html

Prešovská univerzita udelila čestný titul dvom významným osobnostiam

Prešovská univerzita v Prešove (PU) udelila čestný titul Dr. h. c. dvom významným osobnostiam historickej vedy s európskym významom. Sú nimi bývalí dekani fakúlt dvoch popredných svetových univerzít, Humboldtovej univerzity v Berlíne a Karlovej univerzity v Prahe, prof. Heinz Alfred Schilling a prof. Jan Blahoslav Lášek.

Čestný titul „Doctor honoris causa“ je najvyšším ocenením, udeľovaným akademickou inštitúciou, spravidla popredným dejateľom vedeckého a akademického života. Nedá sa získať žiadnym obvyklým kvalifikačným postupom a nemôže byť nárokovateľný. Univerzita jeho udelením vyjadruje úctu, uznanie i vďaku významným osobnostiam za ich prínos pre rozvoj vedeckého poznania, vysokého školstva i vlastnej inštitúcie. Jeho udelenie je na návrh rektora plne v kompetencii vedeckej rady, ako najvyššieho vedeckého orgánu univerzity.

V súlade s právnymi predpismi a zákonnými ustanoveniami Vedecká rada PU dňa 19. júna 2017 prerokovala a schválila návrh na udelenie čestného titulu Dr. h. c. , ktorý bol 5. decembra z vedného odboru História udelený prof. Heinzovi Alfredovi Schillingovi a z vedného odboru Pravoslávna teológia prof. Janovi Blahoslavovi Lášekovi. Ich vedecké dielo spája jeden spoločný motív, ktorým je reformácia a jej dôsledky v spoločenskom a konfesionálnom vývine ranonovovekej Európy. „Dnešný deň je akademickým sviatkom našej univerzity. Do zoznamu niekoľkých desiatok popredných vedeckých, akademických i verejných činiteľov, nosiacich jej čestný titul, sa zaradili dve vzácne osobnosti. Som, v mene univerzity, nesmierne rád, že prijali naše ocenenie svojho vkladu do európskeho akademického a vedeckého života a budú v ňom šíriť dobré meno našej alma mater, “ uviedol vo svojom príhovore rektor univerzity prof. Peter Kónya.

Významný český historik a teológ z Karlovej univerzity

„Profesor Lášek nielen, že patrí medzi najvýznamnejších odborníkov v oblasti teológie, ale ukázal sa byť rovnako skvelým dekanom, s vynikajúcimi odbornými aj ľudskými vlastnosťami. Slobodne sa pohybuje vo východnej, západnej i modernej teológii, ale aj v iných humánnych disciplínach. Preto som presvedčený, že udelenie čestného titulu v jeho prípade je viac ako na mieste, “ zdôraznil v laudatiu dekan Pravoslávnej bohosloveckej fakulty (PBF) PU prof. Ján Šafin. „Dovoľte mi, aby som sa vám predovšetkým poďakoval za poctu, ktorej sa mi na tejto univerzite dostalo, prijímam ju s vďačnosťou ako uznanie mojich odborných snáh, “ zneli slová prof. Lašeka pri preberaní titulu. Ako doplnil, s PBF PU ho spája dlhodobá spolupráca i osobné priateľstvá s tromi generáciami jej učiteľov.

Emeritný profesor dejín raného novoveku z Humboltovej univerzity

Prof. Schilling je jedným z najvýznamnejších historikov, venujúcich sa reformácii v súčasnom svete. Vo svojej vedeckej činnosti intenzívne spolupracuje s krajinami strednej Európy, vrátane Slovenska. „Jeho prevratné práce už dlhý čas využívajú pri svojich bádaniach historici a cirkevní historici z Prešovskej univerzity. Okrem toho s ním spolupracujú aj na báze osobných kontaktov, “ poznamenal v laudátiu doc. Ladislav Suhány, pre vonkajšie vzťahy a marketing PU. Emaritný profesor vďaka svojej práci a významným dosiahnutým prínosom získal viacero cien a ocenení. Je nositeľom vyznamenania Francúzskej republiky „Rytier Rádu akademických paliem“, ceny Dr. A. H. -Heinekena za históriu udelenej Kráľovskou holandskou akadémiou umení a vied, čestného doktorátu Teologickej fakulty Univerzity Georga Augusta v Göttingene a čestného doktorátu Univerzity v Trentone.

Predstavenie novej hry

Po odovzdaní čestných titulov nasledovalo uvedenie novej hry profesora PU Karola Horáka s názvom Od kráľovstva ducha ku kráľovstvu človeka alebo Lux mentium (Svetlo myslenia). Hra, ktorú stvárni Študentské divadlo PU v Prešove, je venovaná práve výročiu Evanjelického kolégia v Prešove, ktoré je predchodcom PU. „Príbeh začína polemikou súčasných vysokoškolákov o téme Evanjelické kolégium, tá sa preľne do čias 17. storočia, do obdobia vzniku tejto výchovno-vzdelávacej inštitúcie, “ priblížil autor hry prof. Horák.

 
6.12.2017 | Autor: Anna Polačková | Spoločnosť | čítané: 1816 krát