Utorok, 23. apríl 2024
Meniny má Vojtech | zajtra Juraj

Prešovská univerzita odovzdávala pamätné medaily

Na Prešovskej univerzite vyvrcholili oslavy 20. výročia jej založenia. Súčasťou slávnostného programu bolo odovzdanie pamätných medailí predstaviteľom spoločenského a politického života, domácim a zahraničným rektorom partnerských univerzít, zamestnancom PU a jej priaznivcom.

Rok 2017 sa nesie v znamení osláv 20. narodenín PU, ako aj 350 rokov vysokoškolského vzdelávania v meste Prešov. Pri tejto príležitosti sa pod záštitou PU koná rad slávnostných a odborných podujatí. Jedným z nich bola aj akademická slávnosť, ktorá sa uskutočnila 6. decembra v Divadla Jonáša Záborského, s cieľom pripomenúť si doterajšiu priazeň, spoluprácu, ako aj dlhoročnú vedeckú a pedagogickú prácu v prospech univerzity.

„Pred dvadsiatimi rokmi sa začala písať história novej akademickej inštitúcie na Slovensku, ktorá dostala meno Prešovská univerzita v Prešove. Aj keď nie všetci jej vznik vítali, už v prvých rokoch existencie ukázala svoju životaschopnosť a opodstatnenosť pôsobenia na poli vedy a edukácie. Dnes je univerzita pevne ukotvená v stredoeurópskom vzdelávacom priestore a disponuje celou škálou akademických partnerských pracovísk na celom svete, “ zneli úvodné slova rektora PU Petra Kónyu. Úspešnú cestu univerzity podľa jeho slov vo veľkej miere umožnila najmä existujúca akademická tradícia v meste Prešov. Vznik samostatnej univerzity bol v podstate spočiatku iba kontinuálnym pokračovaním činnosti prešovských fakúlt bývalej veľkej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Pritom už od vzniku UPJŠ v r. 1959 existovala jedna z dvoch jej zakladajúcich fakúlt v Prešove a v čase rozdelenia pôsobila v meste už polovica fakúlt univerzity.

Tradícia prešovského vysokého školstva, ku ktorej sa PU hlási a v súčasnosti ju aj rozvíja, je podstatne staršia. Presne pred tristo päťdesiatimi rokmi, v jeseni 1667, bola v Prešove otvorená vzdelávacia inštitúcia Kolégium hornouhorských stavov.

„V súčasnosti patrí naša univerzita k najväčším, a podľa výsledkov komplexnej akreditácie vo viacerých oblastiach poznania, aj k najlepším na Slovensku, “ zdôraznil rektor. Tento úspech univerzity je predovšetkým výsledok práce jej zamestnancov, ako pedagogických, tak aj nepedagogických pracovníkov. „Dovoľte preto, aby som sa Vám úprimne a zo srdca poďakoval: kolegyniam a kolegom za dlhoročnú pedagogickú a vedecko-výskumnú prácu v prospech univerzity, partnerským pracoviskám doma i v zahraničí za spoluprácu a ďalším za priazeň a pomoc, ktorú univerzite už roky nezištne preukazujete, “ poznamenal.

Ako symbolické vyjadrenie vďaky odovzdal rektor PU 150 pamätných medailí. Prevzali si ich napr. primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Peter Krajňák, biskupi jednotlivých cirkví, desiatky domácich a zahraničných rektorov, dekani fakúlt, zamestnanci PU a jej priaznivci. Pri tejto príležitosti zároveň odovzdala primátorka mesta Prešov ďakovný list Prešovskej univerzite za vzdelávanie a dlhoročnú aktívnu prácu s mládežou, ako aj šírenie dobrého mena mesta Prešov. Pamätný list v mene ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej udelil univerzite aj štátny tajomník Peter Krajňák.

Slávnostnú atmosféru podujatia umocnil Adventný koncert, ktorý bol plný spevu, hudby, melódií a skvelých výkonov jednotlivých interpretov. V rámci bohatého programu sa predstavil napr. Miešaný spevácky zbor Nostro Canto, Trio s klavírom, Zbor Pravoslávnej bohosloveckej fakulty, Ženský spevácky zbor Iuventus paedagogica, Mário Gapa Garbera, Arpád Farkaš a iní. Finále koncertu patrilo vystúpeniu klavírneho virtuóza Füleia Balázsa. „Maďarský klavirista z Budapešti neostal nič dlžný svojej povesti držiteľa Ceny Ferenca Liszta. Interpretačný protagonista zvládol klavírny part bezpečne, s ľahkosťou, virtuozitou, s výrazným dramatickým nábojom, “ zhodnotil Viliam Tarjányi jeden z hlavných organizátorov programu. Ako dodal, najvyšší punc umeleckého večera dali koncertu operná speváčka a sólistka Národného divadla v Ostrave Marianna Pillarová v hudobnom sprievode Ľudovej hudby Stana Baláža.

Adventný koncert PU v Divadle Jonáša Záborského bol absolútnym vrcholom osláv 20. výročia jej vzniku.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK