PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16915/o_poetickych_premenach.html

O Poetických premenách

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove – útvar osvetovej činnosti aj v tomto roku vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia realizovalo v mesiaci september až november cyklus tvorivých dielní pod názvom Poetické premeny.

Podujatie bolo určené recitátorom stredných škôl PSK, ktorí sa venujú umeleckému prednesu a majú ambície posúvať tieto umelecké texty do javiskovej podoby v podobe divadiel poézie.

Podujatie bolo koncipované ako edukačné podujatie, ktorého cieľom bolo sprostredkovanie čo najširšieho rozsahu informácií, poznatkov o súčasných trendoch v umeleckom prednese a režírovaní divadiel poézie, a tým dosiahnuť vyššiu úroveň naštudovaných prednesov a inscenácií.

Prvé stretnutie lektorov a mladých divadelníkov sa uskutočnilo 22. septembra v priestoroch ZUŠ na Moyzesovej ulici v Prešove, kde bol projekt predstavený študentom, boli navrhnuté základné ideové východiská a dramaturgický výber.

Druhé stretnutie sa uskutočnilo 18. októbra 2017 v priestoroch ZUŠ na Moyzesovej ulici. Pod lektorským vedením Paedr. Márie Kuderjavej, PhD. , PhDr. Alžbety Verešpejovej, PhD. a PhDr. Mirona Pukana, PhD. začali študenti stredných škôl z Prešova vytvárať na motívy bájok I. A. Krylova divadlo poézie, ktoré chce byť aktuálnou výpoveďou "-násť" ročných na mnohé veci okolo nich, ktoré vnímajú kriticky, ale snažia sa s nadhľadom poukázať na svoj názor na ne.

Dňa 16.11.2017 sa v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove stretli študenti z prešovských, staroľubovnianskych a sabinovských stredných škôl na 3. tvorivej dielni z cyklu Poetické premeny, ktorá sa volala Deň v divadle s Poetickými premenami. Novembrové stretnutie nadvezovalo na predchádzajúce stretnutie venované bájkam a ich inscenovaniu do divadelnej podoby.

Štvrtá - záverečná tvorivá dielňa projektu sa konala 7. novembra 2017 v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Opäť sa stretli študenti prešovských stredných škôl, ktorí sa venujú nie len umeleckému prednesu, ale snažia sa pod vedením svojich pedagógov vytvoriť jeho novú podobu v javiskovom stvárnení, a to formou divadla poézie. Nádejní mladí herci sa pod vedením MgrArt. Marice Harčarikovej venovali textom súčasných básnikov, ktoré inscenovali do mizanscén.

Podujatie sa stretlo s veľmi priaznivým ohlasom zo strany zúčastnených študentov aj pedagógov.

 
11.12.2017 | Autor: Dagmar Rusnáková | Kultúra a voľný čas | čítané: 1256 krát