Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Nadané deti šifrovali tajné správy

Posielanie tajných správ zaujalo nadané deti z Klubu nadaných detí v Prešove. Pri posielaní šifrovaných správ zvolili spôsob, pomocou ktorého pretvorili správu do tajnej (nečitateľnej) podoby. Šifrovaním správ sa zaoberali deti prostredníctvom metódy šifrovania, ktorá sa nazýva kryptológia.

Zaujímavé príbehy spestrili prednášku o dejinách šifrovania. Samotný rozvoj šifrovania nájdeme v Mezopotámii a v Egypte. Množstvo informácii priniesli prvé zápisky o šifrovaní hieroglyfického písma. Záujem vzbudili tabuľky plné znakov a rôzne druhy šifier.

Niektoré z jedinečných druhov šifier si deti vyskúšali. Pri narábaní s kryptografiou si členovia Klubu nadaných detí Prešov úplne vystačili s papierom a perom, ako tomu bolo kedysi. K najjednoduchším druhom šifrovania patrí napísanie písmen slova v opačnom poradí. Zašifrované vety bolo potrebné dešifrovať a vysvetliť spôsob šifrovania. Ťažší spôsob priniesli tzv. klamače, ktoré dokázali zmiasť nie jednu šikovnú hlavičku. Ďalšou metódou bolo šifrovanie pomocou Caesarovou šifrou, pri ktorej je každé písmeno správy posunuté o n pozícií ďalej v abecede. Za pomoci šifrovaných tvarov písmen abecedy sa školáci naučili šifrovať „Freemasonovu šifru“.

Logické myslenie si môžeme precvičiť pomocou rôznych logických úloh, cvičení, hlavolamov a krížoviek. Šifrovanie patrí tiež medzi dobré možnosti rozvoja logického myslenia. Okrem spoznávania „šifry“ a ukážke niekoľkých druhov šifrovania si v Klube nadaných detí ukázali aj šifry, ktoré dodnes „lámu“ hlavy odborníkom po celom svete ako nezrozumiteľná (a možno aj vymyslená) šifra Beale, inštalácia amerického umelca Jima Sanborna pod názvom Kryptos, Dorabellina šifra, Lineárne písmo A, Faistský disk, čínske šifry na zlatých tehlách, Harappské písmo, Rongorongo, Vinčanské symboly, a mnohé iné fascinujúce metódy šifrovania, ktoré nikto nikdy nedešifroval. Zatiaľ ... .

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK