Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Staré „kolky“ definitívne končia

Dopredaj fliaš alkoholu so starými kontrolnými známkami sa koncom roku 2017 definitívne končí.

Od januára 2018 bude možné predávať už len také fľaše alkoholu, ktoré budú označené novou kontrolnou známkou. Predaj takto označených fliaš alkoholu nie je časovo ohraničený.

Koniec roka 2017 znamená definitívny koniec pre staré kontrolné známky (kolky) na fľašiach s alkoholom. Od nového roka bude možné predávať len fľaše s alkoholom označené novými kolkami, ktoré sa začali používať ešte v roku 2014. Koniec lehoty na možnosť predaja spotrebiteľských balení liehu označených starou kontrolnou známkou v daňovom voľnom obehu (vo veľkoobchodoch, potravinách, pohostinstvách či reštauráciách a pod.) sa teda nezadržateľne blíži.

Nové kontrolné známky, ktoré tlačí štátna tlačiareň Mincovňa Kremnica, štátny podnik, sa nachádzajú už na väčšine fliaš s alkoholom. Od spustenia nových pravidiel pred viac ako troma rokmi si ich firmy, ktoré alkohol vyrábajú, distribuujú či dovážajú, objednali viac ako 350 miliónov kusov. Tie so starými kolkami musia predajcovia, ktorí takéto fľaše ešte ponúkajú, dopredať do 31.decembra 2017 vrátane. Po tomto dátume bude totiž takto označené spotrebiteľské balenie liehu považované za neoznačené.

Nové kolky na alkohol sa začali používať ešte v novembri 2014. Odvtedy bol niekoľkokrát posunutý termín dopredaja fliaš alkoholu so starými kolkami – posledným schválením znenia novely zákona č. 530/2011 Z. z. dňa 12. októbra 2016 sa dopredaj definitívne predĺžil do 31. decembra 2017. Predĺžením lehoty do konca decembra 2017 chcel štát poskytnúť predajcom dostatočnú dobu na dopredaj spotrebiteľských balení liehu so starými kontrolnými známkami.

Finančná správa navyše ešte v roku 2014 spoločne s novými kontrolnými známkami spustila aj systém na ich overovanie zo strany občanov. Overiť si novú kontrolnú známku môže spotrebiteľ prostredníctvom mobilnej aplikácie „Superkolky“, ktorú je možné zadarmo stiahnuť do smartfónov. Spravilo tak už takmer 10 000 používateľov. Aplikácia je dostupná aj priamo na portáli finančnej správy. Spotrebiteľovi po naskenovaní QR kódu alebo zadaní 12-miestneho kódu z kontrolnej známky aplikácia ukáže, aký výrobok sa „ukrýva“ za konkrétnym kolkom. Aj takýmto spôsobom si môže spotrebiteľ overiť či zakúpený výrobok je pravý.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 2,66 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK