PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16925/betlehemske_svetlo_do_presovskych_domovov.html

Betlehemské svetlo do prešovských domovov

Do Prešova prinesú Betlehemské svetlo naši skauti už o pár dní. Prešovčania si ho budú môcť odnášať do svojich domovov od 20. decembra.

Predvianočný dar symbolizujúci počiatočné svetlo roznášajú do všetkých kútov Slovenska mladí skauti, Prešov na ich mape nebude chýbať ani tento rok. Betlehemské svetlo v centre mesta zapáli za asistencie mladých skautov primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Pri doručovaní Betlehemského svetla na Slovensku sa zažínajú svetielka v jednotlivých mestách ako články reťaze, aby sa v priebehu krátkeho času vytvorila Reťaz svetla a spojila tak symbolicky celé Slovensko. „Je to až priam neskutočné, že sa plamienok dostane k miliónom ľudí, že dokáže v človeku vznietiť prejav ľudskej lásky a spolupatričnosti aj s ľuďmi, s ktorými sa v živote nestretol. Svetlo pokoja a mieru z Betlehema je krásny symbol, aby sme vytvárali pokoj a mier v našom vnútri, v našich životoch i v našom okolí, “ povedal od skautov Lukáš Oravec.

Táto predvianočná tradícia - symbol šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, má na Slovensku už 28 ročnú tradíciu. Každé odpálenie svetielka tak podľa tradície odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla.

Zapálenie megalampáša pred konkatedrálou sv. Mikuláša, odkiaľ si ho budú môcť Prešovčania vziať do svojich domovov, sa uskutoční 20. decembra po svätej omši, ktorá začne o 18:00 h.

 
14.12.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1326 krát