PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16926/su_mladi_ludia_v_presovskom_kraji_v_nebezpecnej_sieti.html

Sú mladí ľudia v Prešovskom kraji v (ne)bezpečnej sieti?

Centrum pre podporu neformálneho vzdelávania (CeNef) organizovalo v stredu 13.12.2017 v Prešove pre pracovníkov s mládežou konferenciu pod názvom „(Ne)bezpečne v sieti“. Zámerom konferencie bolo vytvoriť priestor na šírenie myšlienok o kritickom myslení, jeho dôležitosti a význame pre mládež i celú spoločnosť.

„Vedieť analyzovať, hodnotiť a triediť informácie, kriticky posúdiť prezentované výstupy, odlišovať dôveryhodné fakty od poloprávd a klamstiev je, pre mladého človeka v dnešnom hektickom čase, kľúčová kompetencia pre jeho ďalší osobný i profesionálny rozvoj“, uviedol v úvode konferencie Ľuboš Marcinek z občianskeho združenia Cenef.

Spíkrami na podujatí boli Prešovčan Martin Burgr z Akadémie kritického myslenia z Bratislavy s prezentáciou „Čo je kritické myslenie a prečo je okolo neho také haló?“ a Renáta Bzdilová z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach s prezentáciou „Kritické myslenie pre rozvoj občianskej spoločnosti“.

Na konferencii boli prezentované aj výsledky prieskumu zameraného na využívanie internetu a sociálnych sietí mládežou, riziká a ohrozenia spojené s ich využívaním, ako aj na kritické myslenie a overovanie informácií, s ktorými sa mladí ľudia na internete stretávajú. Prieskumu sa zúčastnilo 1219 žiakov základných a stredných škôl z Prešovského kraja.
Ako najčastejšiu aktivitu, ktorú robia mládežníci na internete, uviedli chatovanie a sledovanie videí. Takmer všetci respondenti prieskumu uviedli, že poznajú riziká a ohrozenia spojené s používaním internetu, ale až štvrtina z nich to neberie pri jeho používaní do úvahy.

Až 86% mladých ľudí v Prešovskom kraji sa už stretlo s kyberšikanovaním, teda opakovaným a zámerným správaním, ktorého cieľom je vysmievať sa, ubližovať a ponižovať iných na internete. Väčšinou sa jednalo o zdieľanie ponižujúcich fotografií, zneužitie cudzieho účtu, verbálne útoky alebo použitie cudzej identity. Približne dve tretiny opýtaných uviedlo, že ak sa stretne s takouto situáciou, neurobí nič a situáciu nerieši a menej ako štvrtina uviedla, že situáciu nahlási, a takmer desatina z nich by vstúpila do konfrontácie.
Každý tretí respondent prieskumu sa už niekedy stal obeťou nenávistných prejavov v online prostredí (cyberhate). Štvrtina chlapcov a desatina dievčat sa priznali k tomu, že sa na internete správali negatívne voči nejakej skupine alebo jednotlivcom.
Z uvedeného prieskumu vychádza, že 42% mladých ľudí nepozná pojem kritické myslenie alebo ho nikdy nepočulo. Viac ako 90% opýtaných uviedlo, že sa stretlo s falošnými a zavádzajúcimi informáciami na internete, najčastejšie to boli informácie na sociálnych sieťach, nasledujú náhodné a málo známe portály. Overovanie a prehodnocovanie informácií riešia mladí ľudia primárne hľadaním ďalších článkov o danej téme a diskusiami s kamarátmi.

V dobe veľkého množstva informácií je potrebné rozvíjať u mladých ľuďoch kritické myslenie, aby dokázali odolávať rôznym formám neznášanlivosti a extrémizmu nielen vo virtuálnom svete.
Konferencia „(Ne)bezpečne v sieti“ sa realizovala v rámci rovnomenného projektu financovaného z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže a Nadáciou ESET. Partnerom projektu bolo Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prešove.

 
15.12.2017 | Autor: Ľuboš Marcinek | Spoločnosť | čítané: 1687 krát