PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16932/nove_pravidla_na_pesej_zone.html

Nové pravidlá na pešej zóne

V Prešove upravujú pravidlá na vstup vozidiel do pešej zóny v centre mesta. Cieľom úpravy je vrátiť pešiu zónu chodcom.

„Aktuálna úprava pravidiel na vstup vozidiel do pešej zóny má za cieľ dať viac priestoru chodcom a tiež zjednotiť a zjednoznačniť dopravné značenie, “ vysvetľuje úpravy dopravného značenia Stanislav Ondirko, vedúci Odboru dopravy a životného prostredia MsÚ v Prešove. Pripomína, že mesto eviduje aj podnety na úplné vylúčenia dopravy z pešej zóny: „Zatiaľ nejdeme do takých striktných úprav, chodci si však naozaj zaslúžia mať v pešej zóne viac bezpečnosti.“

Nejednoznačnosť dopravného značenia spôsobovala, že sa v pešej zóne ocitali vozidla aj mimo času vyhradeného na zásobovanie, prípadne si niektorí vodiči čas určený na zásobovanie zamieňali za parkovanie. Príliš veľký počet vozidiel na pešej zóne vytýkali aj ľudia, ktorí ju využívajú na podvečerný relax, či na posedenie na terasách, no nákladné autá poškodzovali aj dlažbu, ktorá je na Hlavnej ulici.

Po novom bude pre ľahké nákladné vodidlá vyhradený čas na dopravnú obsluhu výlučne ráno od 5.00 h do 9.00 h. Mimo tohto vyhradeného času bude potrebné zvláštne povolenie, o ktoré bude potrebné požiadať na mestskom úrade. Taxíky budú môcť na pešiu zónu vstupovať bez obmedzenia v čase od 20.00 h od 5.00 h, cyklisti neobmedzene.

Aby si majitelia prevádzok či prevádzkovatelia dopravnej obsluhy zvykli na nové pravidlá, potrvá do konca roka 2017 prechodné obdobie. Mestská polícia sa dovtedy pri kontrole dodržiavania nových pravidiel zameria predovšetkým na osvetu.

Podmienky pre povolenie vjazdu vozidiel do zón s dopravným obmedzením a do peších zón na území mesta Prešov

Podľa v súčasnosti platnej smernice SP 06/2017 Zásady pre povoľovanie vjazdu vozidiel do zón s dopravným obmedzením a do peších zón na území mesta Prešov (ďalej len „smernica“) sa vyžaduje povolenie na vjazd vozidlom do pešej zóny a do zón s dopravným obmedzením v meste Prešov. Pri vydávaní povolenia povoľujúce orgány postupujú a konajú na základe platnej legislatívy podľa týchto zásad od termínu 1.1.2018.

Do pešej zóny je povolený vjazd len vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka (§59 ods. 2 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v znení neskorších predpisov).

Povolenie na vjazd do pešej zóny (ďalej len „povolenie“) môže vydať mesto Prešov len na základe podanej žiadosti. Formuláre žiadosti nájdete na www.presov.sk – Ako vybaviť – Doprava.

Povolenie na vjazd do pešej zóny a do zóny s dopravným obmedzením sa žiadateľovi, po splnení všetkých podmienok na udelenie oprávnenia na vjazd do pešej zóny, vydáva na:

- Oddelení klientskeho centra Odboru vnútornej správy, Mestského úradu v Prešove v súvislosti s konaním obradov,
- Mestskej polícií v Prešove – vo veciach operatívneho riešenia mimoriadnych situácií na území pešej zóny alebo v objektoch nehnuteľností v pešej zóne, ktoré nemajú možnosť inéhoprístupu k nehnuteľnosti, ako cez pešiu zónu,
- Odbore dopravy a životného prostredia Mestského úradu v Prešove v ostatných prípadoch uvedených nižšie.

Povolenie na vjazd do pešej zóny môže mesto Prešov vydať na dobu max. 12 mesiacov len pre vozidlá:

- zabezpečujúce samosprávne funkcie mesta a verejnoprospešné služby, najmä činnosti v zmysle ustanovenia § 4 písm. f) a g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov;
- zabezpečujúce realizáciu prác pre mesto Prešov na základe zmluvného vzťahu.

Povolenie na vjazd do pešej zóny môže mesto Prešov vydať aj na dobu určitú kratšiu ako 12 mesiacov spravidla neprevyšujúcu 3 mesiace:

- v prípade ak žiadateľom je občan s trvalým alebo prechodným pobytom na uliciach tvoriacich pešiu zónu alebo vlastník nehnuteľností prístupných len z ulíc tvoriacich pešiu zónu za účelom dopravného prístupu k vlastnej nehnuteľnosti;
- právnickým osobám a fyzickým osobám – podnikateľom so sídlom firmy, resp. prevádzky alebo vlastniacich nehnuteľností prístupných len z ulíc tvoriacich pešiu zónu za účelom dopravného prístupu k vlastnej nehnuteľnosti;
- fyzickým a právnickým osobám, fyzickým osobám – podnikateľom zabezpečujúcim kultúrne, športové, spoločenské a obdobné podujatia konajúce sa v oblasti pešej zóny, ktoré boli povolené mestom Prešov ako príslušným cestným správnym orgánom (§ 8 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov).
- fyzickým osobám v súvislosti s konaním civilných alebo cirkevných obradov, konajúcich sa v objektoch, kostoloch a chrámoch nachádzajúcich sa na uliciach tvoriacich pešiu zónu, max. dve vozidlá pre jeden obrad;
- fyzickým a právnickým osobám, fyzickým osobám – podnikateľom za účelom operatívneho riešenia havarijných situácií na území pešej zóny alebo v objektoch nehnuteľností prístupných len z ulíc tvoriacich pešiu zónu, a to na základe ohlásenia vlastníkom alebo užívateľom nehnuteľnosti na Mestskú políciu v Prešove (č. tel. 159).

Zastavenie v zóne s dopravným obmedzením je povolené len na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu.

Počas konania civilných alebo cirkevných obradov, konajúcich sa v objektoch, kostoloch a chrámoch nachádzajúcich sa v tejto zóne (napr. svadby, krstiny, pohreby a pod.) je povolené státie max. dvoch osobných motorových vozidiel pre jeden obrad s možnosťou státia na nevyhnutne potrebný čas počas trvania obradu, podľa schémy v prílohe č. 02b tejto smernice

 
19.12.2017 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2216 krát