Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Už o 15 dní sa začne prihlasovanie na Národné stretnutie mládeže P18

Špeciálnou akciou sa už o pätnásť dní - 18. januára 2018 - začne prihlasovanie na Národné stretnutie mládeže P18, ktoré sa uskutoční v lete tohto roka v Prešove.

Prvých 24 hodín po spustení prihlasovania bude platiť, že mladí budú môcť získať kompletný balíček zložený z programu, ubytovania a stravy, za cenu 18 eur. V ďalšom časovom období narastie o päť, neskôr o desať a 15 eur. K dispozícii budú aj vstupy na vybrané časti programu. Lacnejšie vstupy budú mať zdravotne postihnutí. Dobrovoľníci zaplatia za celý prípravný týždeň pred akciou a podujatie 15 eur. Neplnoletí účastníci budú musieť mať súhlas rodičov. Registrácia bude platná po uhradení a prijatí registračného poplatku.

“Prečo prísť na P18? Pretože sa tu všetci mladí stretnú s bohatstvom Cirkvi okolo živého Krista. Nájdu rôznosť v jednote, ktorú Duch Svätý prináša do Cirkvi. Môžu do nej vniesť to, čo Duch dáva Cirkvi cez nich, a najmä sa sústrediť na základný stĺp, na ktorom to všetko stojí - Ježiša vteleného a vzkrieseného. A potom cez nájsť odvahu niesť jeho Život ďalej, ” pozýva Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS. “Za začiatok prihlasovania sme si zvolili symbolický dátum 18. 1. 2018. Je to spojenie s rokom 2018 a P18. Skratka P18 obsahuje prvé písmeno mesta, kde sa akcie koná a posledné dve číslice kalendárneho roka 2018. Termín 18. 1. 2018 je ľahko zapamätateľný, zároveň pripomína samotný názov akcie - P18 v Prešove, ” vysvetľuje.

Viac informácií o prihlasovaní, ktoré sa začína necelý polrok pred samotnou akciou, je možné nájsť na stránke P18 (časť "Prihlasovanie”). Z organizačných dôvodov sa bude dať prihlásiť do 1. júla 2018. Po tomto dátume sa bude dať prihlásiť už len len na mieste, ale bez možnosti získať ubytovanie a stravu. “Ak vieme, koľko ľudí sa prihlási, pomôže nám to čo najlepšie pripraviť sa na toto podujatie. Jednoducho povedané, vďaka tomu budeme presnejšie vedieť zabezpečiť dostatok ubytovacích priestorov, stravy či vhodné priestory na samotný program. Keďže program jednotlivých dni bude na seba nadväzovať, odporúčame sa zúčastniť na celej P18, ” píšu organizátori na webe. Na P18 sa bude možné prihlásiť iba on-line.

Oficiálne spustenie prihlasovania je súčasťou kampane na podporu účasti mladých na P18, ktorú spustil organizačný tím pred Vianocami. Do všetkých diecéz Slovenska už rozdistribuoval tisícky plagátov, letákov a bannerov. Propagačné materiály obsahujú nielen pozvanie do Prešova, kde sa akcia budúci rok v lete uskutoční, ale aj na Svetové dni mládeže v Paname. V Prešove na ne mladí začnú svoju prípravu. Promo materiály obsahujú logá a dátumy oboch akcií, heslo duchovnej prípravy Odvážny rok a informácie o možnosti podpory. Ďalšou novinkou bude odštartovanie oficiálnej verejnej zbierky na podporu P18. V najbližších týždňoch sa uskutoční prvé oficiálne stretnutie tohto tímu s vedúcimi pracovných tímov.

Národné stretnutie mládeže sa v podobných rozmeroch koná po tretíkrát. Historicky prvé sa konalo v Ružomberku. Pod Čebrať prišlo v roku 2013 niekoľko tisíc mladých ľudí. Na akcii, ktorá nebola klasickým festivalom s rečníkmi a kapelami zvučných mien, priniesli organizátori do srdca Liptova kus Brazílie. Druhé podobné podujatie sa konalo v roku 2015 v Poprade. Trojdňový program bol zameraný na odkrývanie pokladov. Obsahoval desiatky umeleckých čísiel pripravených špeciálne na mieru, ale aj slávenia a modlitby, ktoré sa mladým ľuďom predstavili v netradičnom šate. Pod Tatry prišlo okolo 3 500 mladých ľudí. V Prešove sa očakáva okolo 4 000 mladých ľudí.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK