PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16951/komajota_pozyva_na_koncert-_ktory_odohra_uplne_inak_a_vyda_z_toho_zaznam.html

Komajota pozýva na koncert, ktorý odohrá úplne inak a vydá z toho záznam

Komajota odohrá prvý koncert tohto roku v prešovskej Viole a špecifickosti tohto priestoru prispôsobila aj svoj repertoár.

Bude natoľko výnimočný, že z toho vznikne aj videozáznam. Už 18. januára preto odznejú pesničky, ktoré majú muzikanti radi, ale naživo ich hrajú len výnimočne. Veľký priestor dostanú takisto B-side projekty Komajoty Úzka Krajina a The Ružbach´s. Prešovčania v týchto dňoch usilovne pracujú na novom albume Potrubis, ktorý vyjde v máji, a tak sa rozhodli, že niekoľko skladieb, ktoré sú už hotové, zaradia do set listu večera.

Viola je nezvyčajný priestor s pianom na pódiu, čo inšpirovalo kapelu, aby pripravila úplne iný program, na aký sú jej fanúšikovia zvyknutí. Potvrdzuje to aj Martin Husovský. „Pôjdeme po komornejších, klubovejších až unplugged veciach. Bude to naozajstná Komajota v tom zmysle, že nebudeme nutne hrať veci, ktoré boli hitové a hrané v rádiách, ale pesničky, ktoré máme radi a nehrávame ich preto, lebo kapela potrebuje za štandardný koncertný program odohrať kvázi tie najznámejšie veci a na chuťovky ostáva menej času.“
Hudobníci sú momentálne vo svojom nahrávacom štúdiu, kde pracujú na novom albume Potrubis. Práve z neho predstavia niekoľko skladieb, ktoré vznikli len pred pár týždňami. Vydanie albumu je naplánované na máj tohto roka a vzniká úplne inak ako všetko, čo doposiaľ ponúkli svojim fanúšikom. Najprv bol scenár, potom texty k jednotlivým scénam, robili sa ilustrácie a až teraz k tomu celému vzniká hudba. „Už dlho sme chceli spraviť konceptuálny album, ktorý bude mať príbeh a teraz, keď na tom robíme, sme radi, že vznikajú jednoduché pesničky. Neodvážim sa tvrdiť, že popové, skôr naozajstné piesne, ktoré majú melódiu, ale hlavne svoj príbeh. Každá jedna skladba má svoj priestor v deji, ktorý bol vymyslený úplne na začiatku.“

Na koncert pozvali aj Petrušku
Za svoju bohatú kariéru nahrali títo hudobníci cez pätnásť albumov, dve z nich ako bočné projekty pod názvami Úzka Krajina a The Ružbach´s. „Dostanú veľký priestor, pretože si ich nevieme zahrať kedykoľvek a ľudia možno ani netušia, že je za nimi Komajota, “ priznáva Martin Husovský. Muzikanti si pre túto príležitosť pozvali gitaristu Ľuboslava Petrušku, ktorý im na tieto projekty nahral gitary. V krátkosti pripomenieme, že Úzka Krajina (2014) je audiovizuálny projekt bubeníka Stana Čoreja a pozostáva z jeho autorských vecí, ktoré si rokmi ukladal do šuflíka. Vydal ho ako hudobno-artový film. O vizuálne spracovanie sa postaral Panáčik.
https://www.youtube.com/watch?v=aPHEhFUrj0c

Projekt The Ružbach´s a jeho nahrávka Oxrón je ešte viac neprebádaným dielom od slovenských hudobníkov. Ide o zhudobnenú zbierku básní s názvom Ø slovenského spisovateľa Michala Baláža. Album vyšiel minulý rok a zhudobnila ho trojica Martin Husovský, Stano Čorej a Ľuboslav Petruška. The Ružbach´s sú v podstate neexistujúcou kapelou, v ktorej sa gitarista Petruška a básnik Baláž ani nepoznajú osobne. Naživo vo Viole neodznie celá platňa, ale tých niekoľko skladieb, ktoré hudobníci zahrajú, bude mať absolútnu koncertnú premiéru.
https://open.spotify.com/artist/03OxAJ64pieDH6O7kF34zH

Vznikne video záznam
Úvodný koncert Komajoty v tomto roku je pre samotných hudobníkov výzvou a preto sa rozhodli, že ho zaznamenajú a uverejnia z neho v priebehu roka tri až štyri skladby. „Mne osobne je bližší priestor klubu a prítomnosť poslucháča. Veľmi ma bavia prerábky aj vlastných piesní. Tým to bude výnimočné. Vezmite si, že na festivaloch sa kapely snažia priblížiť naživo originálu z nahrávky. Pritom v kluboch a na nezvyčajných miestach si môžu dovoliť oveľa viac. Nedávno som pozeral unplugged sessions zo záhrad a to bolo zaujímavé, lebo vďaka týmto netradičným miestam sa dokáže nálada skladby posunúť do inej roviny, častokrát do takej, o akej sme ani netušili, že sa to dá takto zahrať. Tento koncert je pre nás výzva zahrať naše skladby ináč ako sme zvyknutí, napríklad aj vďaka živému pianínu, ktoré tam je, “ pozýva Martin Husovský.
Kapela vystúpi 18. januára v prešovskej Viole v rozšírenej koncertnej zostave, ktorú prispôsobila aj samotnému koncertu. Martina Husovského (spev a piáno), basgitaristu Mareka Belanského a bubeníka Stana Čoreja doplnia na pódiu klávesák Jany Pastirčák a gitaristi Juraj Kováč a Ľuboslav Petruška.

foto: Pavel Višňovský

 
9.1.2018 | Autor: Edo Kopček | Kultúra a voľný čas | čítané: 2005 krát