PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/16954/slovenski_delegati_sa_zucastnia_na_stretnuti_s_arcibiskupom_panamy.html

Slovenskí delegáti sa zúčastnia na stretnutí s arcibiskupom Panamy

Rada pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS) vysiela dvoch slovenských delegátov na stretnutie s arcibiskupom Panamy Mons. José Domingo Ulloa Mendietom.

Stretnutie v nemeckom meste Stuttgart pripravila Nemecká biskupská konferencia. Uskutoční sa v dňoch 13. - 15. januára 2018. Slovensko budú zastupovať Ján a Lenka Michalskí, členovia tímu Svetových dní mládeže Panama 2019.

“Čaká nás trojdňový program spojený s diskusiami, kultúrnymi a duchovnými aktivitami, ” hovorí Lenka Michalská. “Počas stretnutia s arcibiskupom Panamy a mladými z celej Európy budeme môcť prezentovať naše očakávania ohľadom SDM 2019 a položiť organizátorom z Panamy konkrétne otázky týkajúce sa prípravy samotnej akcie. Určite nevynecháme diskusiu o možnej spolupráci európskych krajín pri príprave SDM, ” dodáva Lenka.

Rada pre mládež a univerzity začala s prípravou viac ako rok pred samotnými SDM. Pred Vianocami zorganizoval jej prípravný tím prvú poradu, počas ktorej sa členovia oboznámili so základnými informáciami o SDM v Paname, stanovili si časový plán prípravy SDM a rozdelili si úlohy. V prípravnom tíme je tajomník Rady Ondrej Chrvala, študent teológie Pavol Reisel, ktorý počas posledných SDM v Krakove ako jeden z takmer 200 mladých ľudí reprezentujúcich päť kontinentov niesol slovenskú vlajku. Ďalej je tam administrátorka Rady pre mládež a univerzity KBS Monika Koláriková a manželia Lenka a Ján Michalskí, ktorí sa podieľali na organizácii niekoľkých predchádzajúcich SDM.

K prípravnému tímu sa neskôr pridajú ďalší dobrovoľníci, ktorí sa budú podieľať na plnení konkrétnych úloh v rámci prípravy SDM v Paname. Tie sa uskutočnia v januári 2019. Pápež František to oznámil v poľskom Krakove. V júni by sa mali zástupcovia tímu zúčastniť na prípravnom stretnutí pred SDM priamo v Paname. Zároveň prebieha duchovná príprava s názvom Odvážny rok, ktorá je tento raz prepojená s Národným stretnutím mládže P18 v Prešove. To sa uskutoční v júli 2018.

Svetové dni mládeže sa konajú každé dva až tri roky vždy v inej svetovej metropole. Hlavným organizátorom SDM je Katolícka cirkev (Dikastérium pre laikov, rodinu a život a Centrálny výbor hosťujúcej krajiny). SDM vznikli v roku 1984 na Kvetnú nedeľu, kedy pápež Ján Pavol II. zvolal rímsku mládež, aby s ním slávila Svätý rok vykúpenia. Ich nadšenie prekonalo všetky očakávania. V roku 1985 napísal pápež mladým po celom svete list a začalo veľké dobrodružstvo Svetových dní mládeže. Tie sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme. Po Ríme sa SDM konali v Buenos Aires, Santiagu de Compostela, Čenstochovej, Denveri, Manile, Paríži, opäť v Ríme, Toronte, Kolíne nad Rýnom, Sydney, Madride, Rio de Janeiro a Krakove, kde prišlo najviac Slovákov v histórii Svetových dní mládeže. Cieľom SDM je ukázať živú vieru v Ježiša Krista. Podporujú tiež angažovanosť mladých v Cirkvi, ktorí zároveň premýšľajú o odkaze, ktorý vždy vyberá pápež.

 
10.1.2018 | Autor: Komunikačný tím SDM | Kultúra a voľný čas | čítané: 1270 krát