Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Atraktívna novinka v centre Prešova

Prešov má novú turistickú atrakciu – centrum mesta zdobí jeho historický 3D model. Dnes bol sprístupnený verejnosti.

„Historický 3D model ukazuje Prešov, aký bol v roku 1768. Je našim príspevkom k skrášleniu centra mesta i k zvýšeniu atraktivity Prešova pre turistov, “ vyslovila prešovská primátorka Andrea Turčanová počas sprístupnenia atraktívnej novinky na Hlavnej ulici.

Bronzový 3D model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia, vrátane hradieb, vstupných brán do mesta, či už zaniknutých budov, ako bola niekdajšia radnica v priestore Južného parku. Jeho autori Mgr. art. Peter Beňo a Bc. Ján Poľanský však do diela zakomponovali aj ďalší prešovský unikát 49. rovnobežku, ktorá je zvýraznená aj nasvietením. Významné prešovské dominanty si ľudia môžu nájsť podľa čísel a popisu, ktorý je súčasťou tohto diela. Nápisy sú navyše aj v brailovom písme. Model je umiestnený na Hlavnej ulici, pri Šarišskej galérii.

„Model sme vytvorili podľa veduty z roku 1768, ktorá detailne zachytáva stav mesta v danom období. Patrí pritom medzi najprepracovanejšie historické veduty na území Slovenska. Do diela sme však vložili aj mladšie historické pamiatky, poslúžila nám k tomu tiež katastrálna mapa z polovice 19. storočia. V zásade sme sa snažili čo najvernejšie zreprodukovať históriu tak, aby návštevník mal relevantný pohľad na to ako mesto v tom čase vyzeralo, aký malo pôdoris či opevnenie. Veríme, že toto dielo poslúži aj ako edukačná pomôcka, aby sa návštevník mohol nadýchnuť histórie, ktorá z neho sála, “ priblížil historický model autor Peter Beňo.

„Spracovatelia sa úlohy zhostili s plnou zodpovednosťou, vložiac do diela svoj ľudský i odborný potenciál. Máme pred sebou hotové dielo a chcem veriť, že bude slúžiť nielen návštevníkom ale aj Prešovčanom k hlbšiemu poznaniu histórie mesta s pretavením smerom k budúcnosti, “ zhodnotila novinku v centre mesta prešovská hlavná architektka Mária Čutková.

Model bol vytvorený ako súčasť spoločného projektu s názvom História miest v novodobom dizajne, ktorý realizujú mestá Prešov a poľské Krosno v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020. Jeho cieľom je vytvoriť nové produkty cestovného ruchu, ktoré zatraktívnia kultúrne a prírodné dedičstvo oboch miest prostredníctvom moderných foriem prezentácie.

Kým Prešov vytvoril bronzový 3D model historického centra mesta, v Krosne sa rozhodli priblížiť historické a kultúrne objekty miest historickej trasy prostredníctvom 3D okuliarov a panoramatického ďalekohľadu.

Súčasťou projektu bol tiež workshop a konferencia, s diskusiou k moderným technológiám v architektúre s ohľadom na historické skúsenosti. Premeny mestského prostredia oboch miest za posledných 150 rokov zároveň predstaví fotografický album.
Tento projekt je realizovaný s finančnou podporou EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Cieľom projektu je propagácia, rozvoj a trvalo udržateľné využitie spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva miest a regiónov s cieľom zvýšiť atraktivitu pohraničia pre návštevníkov a obyvateľov. Celkové náklady na tento projekt predstavovali sumu takmer 29 000 eur, z toho mesto Prešov sa podieľalo päťpercentným spolufinancovaním.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK