Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

O polnoci sa začalo prihlasovanie na Národné stretnutie mládeže P18

Na Slovensku sa dá od dnešnej polnoci oficiálne prihlásiť na Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove, ktorým mesto ožije v dňoch 26. až 29. júla 2018.

Prihlasovanie začalo špeciálnou 24-hodinovou akciou, počas ktorej môžu mladí získať kompletný balíček zložený z programu, ubytovania a stravy, za jednorázovú sumu 18 eur. V ďalšom období bude cena vyššia. Prihlasovanie zabezpečuje registračný tím P18. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na oficiálnej stránke narodnestretnutiemladeze.sk - v časti Prihlásenie. Rozhodnúť sa môžu pre možnosť prihlásenia vopred (oddnes 18. januára do 1. júla 2018) alebo na mieste (po 1. júli 2018). Pri registrácii na mieste však organizačný tím už nezabezpečuje ubytovanie a stravu. V prihlasovacom formulári je potrebné vypísať niekoľko osobných údajov a zvoliť si konkrétny typ prihlásenia. Prihlásenie je platné až po uhradení a prijatí registračného poplatku. Ten je potrebné uhradiť do 7 dní od vyplnenia formulára.

“Pred rokom a pol sme oznámili, že najbližšie Národné stretnutie mládeže sa uskutoční v lete 2018 v Prešove. Po mesiacoch príprav sme radi, že môžeme oznámiť štart prihlasovania na túto jedinečnú akciu, ” hovorí Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska, ktorá podujatie chystá s tímom dobrovoľníkov. Organizuje ju v spolupráci s mestom Prešov, ktoré je generálnym partnerom projektu. “Všetkých pozývam do metropoly Šariša. Práve tu začneme našu prípravu na Svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia už o rok v Paname. Zídeme sa v meste, ktoré preberie štafetu po R13 v Ružomberku a P15 v Poprade, ” dodáva Ondrej Chrvala. Zámer pripraviť celoslovenské podujatie mladých podľa jeho slov odsúhlasili v októbri 2016 biskupi Slovenska. Poverili Radu, aby sa venovala príprave akcie. Vytvorila centrálny tím, ktorý podujatie chystá. Pomáhať mu bude tím dobrovoľníkov, ktorí budú pracovať bez nároku na odmenu. Aj ich registrácia začala práve dnes.

“Prvý účastník otvoril prihlasovací formulár minútu po polnoci a odoslal ho po približne piatich minútach. Je to rehoľník zo Spoločnosti Božieho Slova, ktorý pochádza zo Sniny, ” informoval Miroslav Novák, zodpovedný za registračný tím P18. Druhou v poradí bola žena zo Sobraniec, ktorá sa stihla prihlásiť do 10 minút po spustení prihlasovania. “Do deviatej ráno sa nám prihlásilo viac než 200 ľudí z celého Slovenska. Väčšina z tohto počtu tvoria účastníci, časť dobrovoľníci a rehoľníci. Evidujeme aj hromadné prihlasovanie viacerých skupín, ” hovorí Miroslav Novák, ktorý zodpovedal za registráciu aj pri predošlých dvoch Národných stretnutiach mládeže. “Prihlasovací formulár, ktorý je k dispozícii na stránke https://prihlasovanie.narodnestretnutiemladeze.sk, funguje bez problémov. Teší nás, že medzi prvými sa už prihlásil aj bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko, ” dodáva Miroslav Novák. V prípade otázok sa dá ozvať na e-mail registracia@narodnestretnutiemladeze.sk, registračný tím sa snaží odpovedať obratom.

Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove bude podobne, ako dve predošlé podujatia, späté so Svetovými dňami mládeže. Za ich myšlienkou stojí dnes už svätý Ján Pavol II. , ktorý osobne zavítal do mesta Prešov v rámci svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska (prvej v samostatnej republike) - 2. júla 1995. Jeho návštevu pripomína Ulica Jána Pavla II. pri Mestskej hale, ale aj socha v nadživotnej veľkosti pri Konkatedrále sv. Mikuláša či pamätné tabule v Katedrále sv. Jána Krstiteľa a pri pomníku obetí Prešovských jatiek. Najbližšie Svetové dni mládeže (SDM) sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Slovenskí mladí sa na toto podujatie začnú oficiálne chystať v Prešove. Celý program P18 bude pripravený tak, aby pripomínal SDM - špeciálne katechézy s biskupmi pre mladých, krížová cesta, unikátne duchovné, kultúrne a spoločenské aktivity. Tieto programy majú nielen formačný charakter, ale aj túžbu, aby mladí zažili živú Cirkev. Ponúknu aj silné svedectvá, kvalitné umelecká čísla a liturgiu.

Národné stretnutie mládeže sa v podobných rozmeroch koná po tretíkrát. Historicky prvé sa konalo v Ružomberku. Pod Čebrať prišlo v roku 2013 niekoľko tisíc mladých ľudí. Na akcii, ktorá nebola klasickým festivalom s rečníkmi a kapelami zvučných mien, priniesli organizátori do srdca Liptova kus Brazílie. Druhé podobné podujatie sa konalo v roku 2015 v Poprade. Trojdňový program bol zameraný na odkrývanie pokladov. Obsahoval desiatky umeleckých čísiel pripravených špeciálne na mieru, ale aj slávenia a modlitby, ktoré sa mladým ľuďom predstavili v netradičnom šate. Pod Tatry prišlo okolo 3 500 mladých ľudí. V Prešove sa očakáva okolo 4 000 mladých ľudí. Inšpiráciou pre celonárodné stretnutia sú SDM, ktoré sa po prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet sv. Jána Pavla II. Zámer pripraviť celoslovenské podujatie mladých odsúhlasili biskupi Slovenska. Najbližšie SDM) sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Slovenskí mladí sa na toto podujatie začnú oficiálne chystať v Prešove.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK