Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Odštartovala celoslovenská verejná zbierka na podporu P18 v Prešove

Tím Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove prináša ďalšiu novinku. Po spustení prihlasovania odštartoval celoslovenskú verejnú zbierku na podporu podujatia, ktoré sa uskutoční na konci júla.

Verejnú zbierku spustili nezisková organizácia Kanet v spolupráci s Radou pre mládež a univerzity KBS, ktoré podujatie pripravujú spolu s dobrovoľníkmi a ďalšími partnermi. Zbierka je oficiálne registrovaná na Ministerstve vnútra SR. Má názov P18omôž mladým a potrvá do 31. júla 2018. Nadväzuje na doterajšiu kampaň na stránke a sociálnych sieťach Národného stretnutia mládeže P18, ktorých cieľom je pozvať čo najviac mladých ľudí do Prešova aj na duchovnú prípravu Odvážny rok. Generálnym partnerom celého podujatia je mesto Prešov.

„Verejnú zbierku je možné podporiť hneď niekoľkými spôsobmi. Prvým z nich je možnosť zakúpiť si jeden z darčekových predmetov. Vo všetkých diecéznych centrách mládeže a na stretnutiach mládeže si budú môcť záujemcovia už od budúceho mesiaca kúpiť kartičku s citátom a odznakom P18 alebo aromatickú visačku v tvare kvapky, ” hovorí Ján Michalský, ktorý zodpovedá za tím fundraisingu P18. K dispozícii bude viac ako 10 000 ks odznakov a 10 000 ks visačiek. V podobnom duchu organizačný tím ponúkal darčekové predmety aj v minulosti – magnetky, odznaky a kartičky s patrónmi Národného stretnutia mládeže. Ďalšou možnosťou podpory je zaslanie darcovskej SMS (DMS). Túto možnosť môžu využiť zákazníci spoločnosti Orange, Telekom a O2. DMS stačí poslať na číslo 877 v tvare DMS P18 (DMS medzera P18). Cena jednej DMS sú 2 eurá. Na účet zbierky pôjde 96 % z každej DMS. Okrem toho je možné podujatie podporiť ľubovoľným finančným darom. Záujemcovia môžu využiť darovací widget priamo na stránke P18 (https://kanetkbs.darujme.sk/1901/) alebo vklad na číslo účtu SK27 0200 0034 3335 3358. Verejné zbierky na podporu národných stretnutí mládeže sa organizovali aj v minulosti a priniesli spolu výnos viac ako 50 000 eur.

Začatie verejnej zbierky nadväzuje na doterajšiu kampaň medzi mladými a spustenie oficiálneho prihlasovania. V prvý deň prihlasovania na P18 do Prešova prihlásilo 2 509 ľudí. Vyplýva to zo štatistiky registračného tímu P18. Využili špeciálnu jednodňovú akciu, kedy sa dalo na akciu prihlásiť za osemnásť eur. Oddnes až do konca marca je to možné za 25 eur. Väčšina z prihlásených sú ženy. Najväčšiu skupinu - viac ako 1400 ľudí - tvoria skupiny, ktorých je 67. Do metropoly Šariša sa už prihlásilo aj vyše stovka rehoľníkov a 85 dobrovoľníkov. Z diecéz sa zatiaľ najviac prihlásilo z Košickej arcidiecézy (394), druhá je Spišská diecéza (280) a tretia Bratislavská arcidiecéza (280). Z hľadiska trvalého pobytu evidujú organizátori najviac prihlásených z miesta konania P18 - z Prešova (73) a Bratislavy (69). Prihlásilo sa už aj 16 Čechov. Najviac evidovaných je vo veku 18 a 17 rokov. Prihlásenie tých, ktorí sa prihlásili prvý deň, bude platné až po uhradení a prijatí poplatku na účet. Poplatok je potrebné uhradiť do 7 dní od vyplnenia formulára. Prihlásiť sa dá naďalej vyplnením formulára na oficiálnej stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk (v časti Prihlásenie). Z organizačných dôvodov do 1. júla 2018. Aktuálne je možné navštíviť celé podujatie za 25 €.

Národné stretnutie mládeže sa v podobných rozmeroch koná po tretíkrát. Historicky prvé sa konalo v Ružomberku. V Prešove sa očakáva okolo 4 000 mladých ľudí. Inšpiráciou pre celonárodné stretnutia sú Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa po prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet svätého Jána Pavla II. Zámer pripraviť celoslovenské podujatie mladých odsúhlasili biskupi Slovenska. Najbližšie SDM sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Slovenskí mladí sa na toto podujatie začnú oficiálne chystať v Prešove. Na podujatie sa aktívne chystá i mesto Prešov. V týchto dňoch pridalo do bezplatnej on-line služby, ktorou informuje o novinkách v meste, aj novú kategóriu. Informovať bude o blížiacom sa Národnom stretnutí mládeže P18.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK