Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Univerzita plesala v historickej budove Skladu soli

Národná kultúrna pamiatka a zároveň jedna z najvýznamnejších technických pamiatok na Slovensku – prešovský Solivar po druhýkrát hostil Reprezentačný ples Prešovskej univerzity v Prešove (PU), ktorý patrí k dôležitým spoločenským podujatiam v meste Prešov.

Keď bola v roku 2009 v prešovskom Solivare po takmer 450 rokoch zastavená ťažba soli, málokto by predpokladal, že sa tieto priestory môžu stáť miestom honosného podujatia. Dnes je táto národná kultúrna pamiatka, ktorej história siaha až do 17. storočia, otvorená verejnosti a stáva sa okrem iného aj centrom noblesnej zábavy. Jej impozantné priestory aj tento rok prilákali približne 200 hostí z vedenia PU, jej zamestnancov, študentov ale i hostí a priateľov z mimo univerzitného prostredia, ktorí sa prišli zabaviť na 21. ročník Reprezentačného plesu Prešovskej univerzity.

Nespochybniteľným poznávacím znakom úspešnosti každého plesu je samozrejme spokojnosť hostí. Každoročne veľký záujem, precízne a zaujímavo navrhnutý program, a plný tanečný parket sú dôkazom narastajúcej obľuby tohto podujatia aj u širokej prešovskej verejnosti. Účastníkov plesu tradične víta hostiteľ večera rektor univerzity, prof. Peter Kónya s manželkou a k slávnostným stolom ich sprevádzajú študenti univerzity odetí v dobových kostýmoch. „Reprezentačné plesy Prešovskej univerzity majú pevné miesto v plesovej sezóne a vôbec v kultúrnom živote mesta Prešov, čo každým rokom dokazujú stále viac a viac. Aj týmto plesom sme chceli evokovať atmosféru starých prešovských plesov, ktoré boli známe pred sto, stopäťdesiatimi rokmi a myslím si, že sa nám tohto starého ducha aj podarilo vzkriesiť", zdôvodnil výber miesta i historických rób rektor PU, prof. Peter Kónya, ktorý zaželal univerzitnému plesu ešte veľa ďalších nezabudnuteľných ročníkov.

„Prešovská univerzita ako organizátor podujatia stavila tento rok pri príprave programu na talent a šikovnosť svojich kapacít. Celým večerom sprevádzali moderátori, absolventi univerzitnej televízie TV Mediálka. Hudobnú pestrosť a rôznorodosť celého plesu dotváral súbor Musica historica Prešov pod taktovkou doc. Medňanského z Katedry hudby PU a Ľudová hudba Štefana Cínu, “ priblížil prorektor pre vonkajšie vzťahy a marketing PU doc. Ladislav Suhányi, ktorý ples organizačne zastrešoval. Zároveň doplnil, že na tanečnom parkete sa predviedli aj študenti z univerzitnej tanečnej školy University dance center. Program vyvrcholil vystúpením Vaša Patejdla, jedného z hviezdnych hudobníkov legendárnej slovenskej kapely, ktorý bol highlightom večera.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK