Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poplatok na matrikách za cirkevný sobáš sa zruší

Poplatok na cirkevný sobáš v sume 10 eur sa zruší. Dohodli sa na tom podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák na stretnutí so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcii v Bratislave.

Minister vnútra R. Kaliňák prijal v pondelok delegáciu Fóra kresťanských inštitúcií a platformy CitizenGO, aby spolu prediskutovali problém nových poplatkov za cirkevné sobáše. „Napriek tomu, že ta suma nie je vysoká, ide o princíp. Ak štát chce podporovať základnú bunku štátu – vznik rodín, v žiadnom prípade by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný alebo cirkevný. Aj keď sme chápali určité dôvody, ktoré viedli predkladateľov tohto poplatku, myslíme si, že je správne, aby tieto veci boli rovnocenné. Po dohode s predstaviteľmi Fóra kresťanských inštitúcií sme sa rozhodli ísť cestou, aby sa zo zákona tento poplatok vypustil, “ povedal Robert Kaliňák s tým, že ľudia, ktorí sa rozhodnúť zobrať v kostoloch, by nemali byť znevýhodnení. „Musím povedať, že sme sa na ministerstve stretli s veľkou ústretovosťou. A keď minister hovoril o tom ako vníma tento poplatok a rodinu, museli sme súhlasiť. Chceme sa za túto podporu veľmi pekne poďakovať, “ reagovala Miriam Kuzárová z platformy CitizenGO. Zákon o správnych poplatkoch sa zmení cez poslanecký návrh iného zákona, ktorý má MV SR v druhom čítaní už na najbližšej schôdzi NR SR.

Ročne sa na Slovensku uzavrie 26 000 sobášov, z toho 12 000 je cirkevných. Poplatok sa do platnosti dostal cez zákon e-governmente realizovaný Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a do novely bol vložený na základe pripomienky ZMOS. Združenie miest a obcí reflektovalo na požiadavky matrikárov. Fórum kresťanských inštitúcií, ktoré zastupuje 60 členských organizácií, však tento poplatok vnímalo ako diskriminačný a následnej spustilo petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20 000 ľudí.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK