Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Ružomberku sa po prvýkrát stretol centrálny tím s vedúcimi skupín P18

Tím P18 začal s hľadaním stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa aktívne zapoja do príprav letného Národného stretnutia mládeže v Prešove (26. - 29. júla 2018).

Koordinovať ich činnosť bude centrálny tím siedmich ľudí a 38 vedúcich pracovných tímov, ktorý sa v nedeľu stretli na svojom prvom spoločnom pracovnom stretnutí v Ružomberku. Oficiálne prihlasovanie dobrovoľníkov, ktoré sa skončí 30. mája 2018, je k dispozícii on-line na stránke P18 (v časti Prihlasovanie). Záujemcovia si môžu z viacerých možnosti vybrať tri. Tím P18 po uzavretí prihlasovania rozhodne, kam ich priradia podľa potreby. Pomáhať môžu napríklad pri registrácii, pri starostlivosti o hostí, pri zabezpečení stravy či upratovania, informovania či technických prácach.

„Príprava a organizácia P18 v Prešove v sebe ukrýva veľa námahy a práce, a preto je dôležité, aby sa za to postavil silný tím. Pozývame preto do spolupráce všetkých, ktorí sú ochotní pridať ruku k dielu, pomôcť a slúžiť so svojimi darmi a schopnosťami, " hovorí Ondrej Chrvala, poverený za prípravu P18. "Lídrom tímov, ktorých nominovali zástupcovia jednotlivých diecéz a mládežníckych organizácií z celého Slovenska, sme predstavili predbežný návrh programu P18 a manuál, podľa ktorého podujatie organizujeme. Každý z nich tam má svoju časť, ktorej sa má venovať a podľa ktorej môžeme zodpovedne pripraviť toto veľké dielo v Prešove. Sú medzi nimi mladí, pracujúci, kňazi i rehoľné sestry, i prešovský dekan Jozef Dronzek" hovorí Ondrej Chrvala.

"Každý záujemca o dobrovoľníctvo musí vyplniť prihlasovací formulár na stránke P18. Musí mať najmenej 17 rokov. Ak má menej ako 18 rokov, musí priložiť k prihlasovaciemu formuláru aj splnomocnenie od rodičov. Ďalšou podmienkou je odporúčanie od kňaza a preukázanie dobrovoľníckej skúsenosti, flexibilita a ochota pomôcť kdekoľvek. Z tých, ktorí sa prihlásia, tím vyberie konkrétnych dobrovoľníkov. Počas príprav ich nečakajú len práce spojené s podujatím, ale aj špeciálny program počas prípravného týždňa. Zložený bude z duchovných povzbudení, modlitieb, svätých omší a adorácií. Pripravuje ho špeciálny tím. Každý dobrovoľník bude mať zabezpečenú základnú stravu a ubytovanie, " informuje Zuzana Špacírová, zodpovedná za dobrovoľníkov.

Národné stretnutie mládeže v podobných rozmeroch sa koná po tretí raz. Organizátorom je Katolícka cirkev na Slovensku (Konferencia biskupov Slovenska). Tá poverila Radu pre mládež a univerzity KBS, ktorá zabezpečuje všetky aktivity v súvislosti so stretnutím. Podobné podujatie sa konalo pred tromi rokmi v Poprade a pred piatimi rokmi v Ružomberku. Na ich príprave pomáhalo vyše 800 mladých dobrovoľníkov zo Slovenska a iných krajín. Počas R13 a P15 členovia tímu spolu s dobrovoľníkmi investovali do príprav za viac než rok vyše 100-tisíc hodín svojho času. Vyše 95 percent z tohto času išlo o aktivity dobrovoľníkov vo veku od 15 do 30 rokov, a to bez nároku na odmenu. Ďalšie porady tímu sa uskutočnia v máji a v júli.

Centrálny tím s vedúcimi pracovných tímov P18
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK