PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17034/rande_s_presovskou_univerzitou.html

Rande s Prešovskou univerzitou

Začiatok letného semestra na Prešovskej univerzite v Prešove (PU) sa už tradične spája s Dňom otvorených dverí. Tohtoročný šiesty ročník sa uskutočnil v deň sv. Valentína (14. februára) a niesol sa v znamení hesla “Daj si rande so svojom univerzitou“.

Deň otvorených dverí na PU patrí medzi uchádzačmi o štúdium k obľúbeným podujatiam. Počas neho navštívi univerzitu v priemere až dve tisíc stredoškolákov, ktorí môžu spoznávať vysokoškolské priestory, učebne, laboratória, možno i svojich budúcich spolužiakov a pedagógov, ale predovšetkým získať všetky informácie o štúdiu na jednom mieste. Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy univerzita doslova praskala vo švíkoch.

Prešovská univerzita si pre zvedavých návštevníkov pripravila bohatý kultúrny program spojený predstavením fakúlt, celouniveritných pracovísk či študijných programov. Priestor na prezentáciu mali i študentské organizácie a univerzitné súbory.

Celodenný program prebiehal jednak v Univerzitnej knižnici PU, kde sa už o 8. 45 hod. rozozvučali akordeóny, na ktorých zahrali Kristína Daňková, Juraj Feltovič a Ján Onder. Nechýbala ani tradičná beseda s rektorom univerzity „Na slovíčko pán rektor“. Po nej nasledovalo vystúpenie hudobného hosťa, úspešného absolventa PU Tomáša Buranovského alias BuranoWski, ktorého posledný hit je v súčasnosti jedným z najhranejších slovenských songov. Paralelne s ním sa odohrával kultúrny program aj vo foyeri univerzity, kde sa predstavil Vysokoškolský folklórny súbor Torysa a miešaný spevácky zbor Nostro canto.

V rámci univerzitného mestečka sa detailne odprezentovali aj jednotlivé fakulty, ktoré si pre svojich budúcich možných študentov pripravili to najlepšie, čo ponúkajú. Záujemcovia mali možnosť navštíviť napríklad „playroom“ na Fakulte humanitných a prírodných vied, vyskúšať si pipetovanie, spoznávať kostrový materiál človeka, pozrieť si názornú izoláciu DNA, ale tiež objavovať svet pod mikroskopom. Fakulta športu počas DOD hľadala najväčšieho siláka či siláčku prostredníctvom merania sily stisku ruky na základe testu ručnej dynamometrie. Uchádzači o štúdium na Fakulte zdravotníckych odborov zase pracovali so simulačnými modelmi využívanými na počúvanie srdcových oziev, tlkotu srdca plodu, či mali možnosť vyskúšať si meranie panvy alebo nosenie tehotenskej vesty. Gréckokatolícka teologická fakulta si pripravila zase ikonopiseckú dielňa, v ktorej prebiehala praktická ukážka písania ikony. Možnosť vyskúšať si rôzne zábavno-edukačné hry a aktivity mali aj študenti na Pedagogickej fakulte, rôzne manažérske hry spojené s kvízom zase na Fakulte manažmentu. Filozofická fakulta ponúkala napríklad neformálne diskusie na aktuálne témy a rôzne modelové prednášky.

Ďakujeme všetkým návštevníkom, ktorí sa rozhodli Valentínske dopoludnie stráviť práve v spoločnosti Prešovskej univerzity.

Foto: Marcel Mravec, Marcel Kušnír, AVS CCKV PU v Prešove

 
19.2.2018 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1491 krát