PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17036/v_presove_vrcholi_priprava_komunitneho_planu_socialnych_sluzieb.html

V Prešove vrcholí príprava Komunitného plánu sociálnych služieb

Viac ako ročný proces prípravy osemročného Komunitného plánu sociálnych služieb i jeho Akčného plánu je pred dokončením. Pred samotným prerokovaním v komisii MsZ mali zástupcovia organizácii možnosť tieto dokumenty ešte osobne pripomienkovať.

Komunitný plán je dôležitý materiál, ktorý na základe zmapovania aktuálneho stavu poskytovania sociálnych služieb nastavuje ich ďalší rozvoj. Akčný plán obsahuje konkrétne aktivity na jeho napĺňanie.

Príprava dokumentu začala v decembri 2016. Postupne sa do procesu tvorby zapojilo cca 40 zástupcov verejnej a štátnej správy (VÚC, ÚPSVaR), zdravotníckych zariadení, verejných i neverejných poskytovateľov sociálnych služieb či mimovládnych organizácii, s ktorými mesto Prešov už niekoľko rokov spolupracuje.

Účasť na stretnutiach bol dobrovoľná, no na začiatku procesu sa dohodla mailová komunikácia, aby do procesu tvorby komunitného a akčného plánu mohli vstupovať a upravovať ho podľa svojich potrieb a vykonávaných aktivít jednotlivé organizácie. Rovnako ako počas celého obdobia prípravy, aj aktuálne stretnutie bolo podnetné. „Očakávame ešte ďalšie návrhy, aby sme ich mohli predložiť poslancom už v aktualizovanej podobe, “ pripomenula Mária Humeníková, vedúca Odboru sociálnych služieb MsÚ.

Pri tvorbe plánov bolo základným cieľom pripraviť podmienky na poskytovanie komplexných sociálnych služieb s dôrazom na komunitný prístup, ktorý umožňuje ich prijímateľom zotrvať vo svojom prostredí.

Komunitný plán sociálnych služieb mesta Prešov je pripravený na roky 2018 – 2025. Ide o strednodobý dokument analyzujúci súčasný stav a kvalitu sociálnych služieb v meste a plánujúci ich rozvoj v budúcnosti.

Súčasťou Komunitného plánu je aj Akčný plán, ktorý sa spracováva na obdobie troch rokov. Jeho súčasťou sú aktivity previazané na jednotlivé cieľové skupiny definované v Komunitnom pláne sociálnych služieb mesta Prešov, zodpovednosť za realizáciu jednotlivých aktivít, predpokladaný časový a finančný plán.

 
20.2.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 975 krát