Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Na Národné stretnutie mládeže P18 sa prvý mesiac prihlásilo 2 691 ľudí

Na Národné stretnutie mládeže P18, ktoré sa uskutoční v júli v Prešove, sa prvý mesiac prihlásilo takmer 2 691 ľudí.

Vyplýva to zo štatistiky registračného tímu P18. Najväčšiu skupinu - 1 200 ľudí - tvoria účastníci. Registračný tím P18 eviduje 64 skupín, v ktorých je okolo 1 200 ľudí. Do metropoly Šariša sa už prihlásilo aj vyše 120 rehoľníkov, viac ako 150 dobrovoľníkov a 25 zdravotne ťažko postihnutých. Z diecéz sa zatiaľ najviac prihlásilo z Košickej arcidiecézy (446), druhá je Spišská diecéza (231) a tretia Bratislavská arcidiecéza (156). Z hľadiska trvalého pobytu evidujú organizátori najviac prihlásených zo Slovenska (1563). Prihlásilo sa už aj 20 Čechov, dvaja mladí z Rakúska, jeden zo Švajčiarska a jeden z Indie. Najviac evidovaných je vo veku 18 a 17 rokov. Aktuálne sa dá naďalej prihlásiť vyplnením formulára na oficiálnej stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk (v časti Prihlásenie). Do konca marca platí akcia - za cenu 25 eur.

"Ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodli prísť. Tešíme sa na nich v Prešove a pozývame ďalších. Ešte stále sa môžu ďalší rozhodnúť pre možnosť prihlásenia vopred (do 1. júla 2018) alebo na mieste (po 1. júli 2018). Pri registrácii na mieste však organizačný tím už nezabezpečuje ubytovanie a stravu. V prihlasovacom formulári je potrebné vypísať niekoľko osobných údajov a zvoliť si konkrétny typ prihlásenia. Prihlásenie je platné až po uhradení a prijatí poplatku. Ten je potrebné uhradiť do 7 dní od vyplnenia formulára, " hovorí Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska, ktorá podujatie chystá s tímom dobrovoľníkov. Organizuje ju v spolupráci s mestom Prešov, ktoré je generálnym partnerom projektu. “Všetkých pozývam do metropoly Šariša. Práve tu začneme našu prípravu na Svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia už o rok v Paname. Zídeme sa v meste, ktoré preberie štafetu po R13 v Ružomberku a P15 v Poprade, ” dodáva Ondrej Chrvala.

Oficiálne prihlasovanie sa začalo 18. januára 2018. “Prihlasovací formulár, ktorý je k dispozícii na stránke stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk , funguje bez problémov. V prípade otázok sa dá ozvať na e-mail registracia@narodnestretnutiemladeze.sk, registračný tím sa snaží odpovedať obratom, " hovorí Miroslav Novák, ktorý zodpovedal za registráciu aj pri predošlých dvoch Národných stretnutiach mládeže. Tie sú úzko späté so Svetovými dňami mládeže. Za ich myšlienkou stojí dnes už svätý Ján Pavol II. , ktorý osobne zavítal do mesta Prešov v rámci svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska (prvej v samostatnej republike) - 2. júla 1995. Jeho návštevu pripomína Ulica Jána Pavla II. pri Mestskej hale, ale aj socha v nadživotnej veľkosti pri Konkatedrále sv. Mikuláša či pamätné tabule v Katedrále sv. Jána Krstiteľa a pri pomníku obetí Prešovských jatiek. Najbližšie Svetové dni mládeže (SDM) sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Slovenskí mladí sa na toto podujatie začnú oficiálne chystať v Prešove.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK